Jonas Ransgård toppar Moderaternas lista till kommunvalet 2018. I topp på alla tre listor finns män.
Jonas Ransgård toppar Moderaternas lista till kommunvalet 2018. I topp på alla tre listor finns män.

Män i topp på alla M-listor

Det är män i topp på Moderaternas listor till kommun, region och riksdag. På två av de tre listorna är det till och med män på både första och andra plats.

ANNONS
|

På lördagen spikade Moderaterna sina listor inför nästa års val. I kommunvalet kommer Jonas Ransgård stå överst, närmast följd av Hampus Magnusson. I regionvalet är det Johnny Magnusson som toppar, med Peter Hermansson som tvåa. Även i riksdagsvalet är det en man som står överst, Lars Hjälmered.

Hampus Magnusson tycker ändå inte att Moderaterna är ett mansdominerat parti.

– Det har sett lite olika ut olika gånger. Vi går på individen när vi utser kandidater, inte om det är en man eller kvinna. Och jag tycker att det är bra att det är kompetens som styr, och att vi inte är låsta vid kvoteringsregler, säger han.

ANNONS

Partiet har dessutom en kvinnlig ordförande i distriktsstyrelsen, Maria Rydén, samt en kvinnlig ordförande i MUF, Hanna Friberg, konstaterar han.

Tvåa på riksdagslistan

Maria Rydén, som i dag är kommunalråd i Göteborg, har valt att inte ställa upp för nya kommunala uppdrag. Istället är hon tvåa på riksdagslistan och kommer alltså, av allt att döma, ta en plats i riksdagen.

– Jag suttit i fullmäktige sedan 2002 och varit kommunalråd i två mandatperioder. Jag tycker inte att man ska sitta för länge, så det är dags att göra något nytt, säger hon.

Vad lockar med riksdagen?

– När jag lyssnar på riksdagsdebatter tycker jag ofta att det lokala perspektivet saknas. Det finns också vissa lagar som har hoppas få chansen att påverka.

Bakom Jonas Ransgård och Hampus Magnusson på listan till kommunvalet finns ett för Göteborgspolitiken relativt nytt namn – Anneli Rhedin, som tidigare varit aktiv i partiet i Lerums kommun där hon bland annat satt i kommunstyrelsen. Hon är i dag ordförande i Moderatkvinnor i Göteborg samt vice ordförande i den nya interimsstyrelsen för förskolenämnden.

Med en så hög plats på listan kan hon mycket väl bli kommunalråd efter nästa års val.

– Det hade varit fantastiskt om det blivit så – jag brinner för kommunala frågor – men det avgörs efter valet, säger hon.

ANNONS

Inte minst frågor som kvalitet i skolan och elevhälsa är viktiga för henne.

– Där finns det en del att göra.

Fler män än kvinnor

Som ordförande i M-kvinnor i Göteborg – hur ser du på könsfördelningen på listorna?

– Vi har fler män än kvinnor som medlemmar och fler män som ställer upp i valet, så det är inte konstigt att det ser ut som det gör. Men jag förstår vad du menar och jag ska göra vad jag kan för att det ska bli bättre.

I den medlemsomröstning som hölls inför nomineringsmötet fick Hampus Magnusson fler röster än Jonas Ransgård, men det blir alltså den senare som står som partiets lokala toppnamn i valet.

– Kommittén ville ge Jonas en chans till och det respekterar jag. Jag är en lagspelare, säger Hampus Magnusson.

Fakta: Moderaternas valsedlar

Under lördagen fastställde Moderaterna sina listor inför valet 2018. Så här ser det ut i toppen.

Kommun

Jonas Ransgård

Hampus Magnusson

Anneli Rhedin

Axel Josefson

Hanna Friberg

Region

Johnny Magnusson

Peter Hermansson

Monika Beiring

Johan Fält

Riksdag

Lars Hjälmered

Maria Rydén

David Josefsson

Marie Louise Hänel Sandström

ANNONS