Bettan Byvald är socialarbetare i Angered.
Bettan Byvald är socialarbetare i Angered. Bild: Privat

"Män i Angered hindrade andra från att rösta"

Inför valet 2014 skrämde hotfulla män bort människor i Angered från vallokaler. Det säger socialarbetaren Bettan Byvald. I år rustar stadsdelsnämnden för att motverka en liknande situation och få invånarna till vallokalerna.

ANNONS
|

Polisen har uttryckt oro över att kvinnor i utsatta områden ska hindras från att rösta i höstens val.

Bettan Byvald är socialarbetare i Angered. Inför förra valet fick hon och hennes kollegor rapporter om att hotfulla män skrämde bort folk från vallokaler. Det var DN först med att berätta.

– Jag fick höra berättelser om folk som blev uppmanade av andra i området att inte rösta, eller delta i valet, att det inte angick dem och att de skulle stå utanför, säger hon till GP.

Hon säger att det finns grupper i Angered som inte tycker att man ska delta i samhällssystemet och grupper som tycker sig ha rätt att styra människor i olika riktningar.

ANNONS

– De försöker styra vad folk röstar på eller vill ha makt över andra. Det hörde vi också i förra valet. Det kan också vara religiös extremism, de tycker inte att det är förenligt med deras politiska eller religiösa synsätt att rösta, säger Bettan Byvald.

LÄS MER:Kvinnor kan hindras från att rösta i valet

Kvinnor särskilt utsatta

Hon säger att det är allvarligt. Att det är en mänsklig rättighet att få rösta.

Särskilt utsatta är kvinnor och unga, vilsna män, enligt Bettan Byvald.

– Det är ett stort problem att vissa kvinnor inte får delta i samhällslivet.

Inför årets val rustar därför stadsdelsnämnden i Angered. Man stödjer ett initiativ av gruppen Angered är här. Ett tiotal ungdomar utbildar 30-40 andra ungdomar som kommer vara ambassadörer på gator och torg från maj-juni fram till valet. De ska få folk i området att rösta.

"Göteborg måste bli mer jämlikt"

Dessutom finns "Demokrati i Angered" som ska få folk ska komma till tals.

– Vi talar med folk, lyssnar och försöker förstå. Det handlar också om att andra förvaltningar ska förstå att det är ett ömsesidigt lyssnande, att de här människorna har krafter och är resurser att räkna med, säger Bettan Byvald.

Från politiskt håll säger hon att det stora arbetet bör göras tiden mellan valen för att få med människorna.

ANNONS

– Göteborg måste bli mer jämlikt och de antidemokratiska krafterna får inte ges något utrymme.

ANNONS