Mäktigaste gänget nu ledarlöst

ANNONS
|

Enligt polisens underrättelser, daterade vid årsskiftet, hade ett så kallat territoriellt nätverk då tagit över kontrollen över stora och viktiga delar av stadens kriminella marknader.

Det uppgavs vara gänget från Södra Biskopsgården, som hade skaffat vänner och inflytande även i Backa och Bergsjön.

25-åringen som blev ihjälskjuten i onsdags kväll tillhörde frontfigurerna i denna sammanslutning, som ibland benämnts Vårvädersligan.

En annan man i toppskiktet, en 26-åring, var inte på plats under skottlossningen.

Han är nämligen häktad sedan ett par dagar tillbaka. Detta i ett fall där polis och åklagare försöker driva delar av den taktik som 1930-talet knäckte maffiabossen Al Capone.

ANNONS

Myndigheternas strategi är att slå mot pengarna.

–Jag vill egentligen inte kommentera saken, inte mer än att den här personen är på sannolika skäl misstänkt och att han sitter frihetsberövad, säger chefsåklagare Jonas Almström.

26-åringen anklagas alltså för grovt penningtvättsbrott, för att han hanterat närmare 750000 kronor som förmodas komma från brottslig verksamhet.

En halv miljon i kontanter förvarades i en skokartong, nedstoppad i en plastpåse, och överlämnades – enligt polisens spanare – till en 23-årig man på Centralstationen i Göteborg.

Detta skedde den 26 februari.

Den yngre mannens greps omgående och har i förhör hävdat att beloppet skulle användas för att lösa en bilaffär i Malmö.

Det var andra gången på bara några månader som den 26-årige ledaren för nätverket i Södra Biskopsgården ertappades med stora penningbelopp.

19 november greps han i en bil tillsammans med flera framträdande personer i nätverket, däribland den nu i onsdags kväll skjutne 25-åringen. Med i fordonet hade de uppemot 250 000 kronor i kontanter.

Efter det andra stora beslaget startade myndigheterna en gemensam tillgångsutredning gällande 26-åringen.

Kontroller med skatteverk och kronofogde visade att mannen inte haft någon registrerad inkomst de senaste åren och att han bara hade en mindre summa i sparade medel.

ANNONS

Det fanns med andra ord ingen möjlighet att 26-åringen kunde ha tjänat ihop de knappt 750000 kronorna på laglig väg och att de därför, enligt åklagaren, måste härröra från kriminalitet.

Därefter plockades 26-åringen in och häktades.

–Min klient nekar. Det är egentligen allt jag har att säga i dagsläget, förklarar advokat Hans Gaestadius.

Förundersökningen i Skåne är klar men blir inte offentlig förrän Göteborgsdelen slutförts. Åtalstiden löper ut 27 mars, men det är troligt att åklagaren begär förlängning.

I 26-åringens temporära frånvaro ska den i onsdags mördade 25-åringen ha tagit flera steg fram och, enligt polisen, övertagit funktioner som den häktade ledaren tidigare haft.

I och med skottlossningen på Vår krog och bar är nu alltså båda de framträdande namnen borta från gatan. En tredje frontfigur i nätverket besökte restaurangen kort före de maskerade männen kom in och avlossade sina automatvapen.

ANNONS