Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

SOLDYRKARE. Karin Durán och Eva Techel spenderar onsdagskvällen på Bar Himmel. De väljer uteservering efter utsikt, folkliv och solläge.
SOLDYRKARE. Karin Durán och Eva Techel spenderar onsdagskvällen på Bar Himmel. De väljer uteservering efter utsikt, folkliv och solläge.

Lysande restaurangsommar

Efter en fullspikad evenemangssommar fortsätter septembersolen att skina över uteserveringarna. Restaurangerna har ökat sin omsättning denna sommar.

 - Vi har ännu inga exakta siffror, men jag vet att det varit en bra sommar både för hotell- och restaurangverksamheten i Göteborg och att försäljningen har ökat, säger Maria Ek, regionkommunikatör på branschorganisationen Visita.
Speciellt har Avenyn blivit en stor publikmagnet under evenemangssommaren 2016, med blomsterutställningen längs hela paradgatan och nya tillfälliga uteserveringar för de nya restaurangerna.
- Runt Götaplatsen har det varit mycket matkultur, liv och rörelse. Hela Avenyn har blommat upp, säger hon.

Och längst upp på toppen ligger Bar Himmel, krögaren Stefan Karlssons uteservering mitt på Konstmuseets trappa. Här fylls både restaurangbord och trappsteg snabbt när solen visar sig. En bit upp sitter Eva Techel och Karin Durán.
– Det här är ju nästan den första kvällen man kan njuta av, säger Karin Durán. 
Sommarens svajiga väder har gjort att timmarna på uteserveringar blivit få, för hennes del. Karin Durán bor i Mölndal, och Eva Techel i Kungshöjd. Båda två väljer gärna Avenyn när de går ut, och berömmer satsningen på blomsterutställning och uteserveringar.
– Avenyn har verkligen vuxit som gata, säger Eva Techel. 

Solläget är viktigast för vilken uteservering man väljer, tycker hon. Mycket grönska är en bonus. Karin Durán fyller i. 
– Och spanläget. Det är roligt att titta på folk. 
Under 2015 hade 472 restaurangrörelser fått tillstånd att dra igång sina uteserveringar från 1 april till sista oktober.
Göteborg är en av landets mest kafétäta städer och antalet uteserveringar har fördubblats på 15 år. Runt 2005-2006 passerade antalet uteserveringar 400 stycken, och sedan 2010 har de närmast sig 500.
Och det har inte varit någon större skillnad på antalet ansökningar i år.
- Det är i stort sett samma antal som i fjol. Även om vädret var lite sämre i början på sommaren och alla inte fick upp sina uteserveringar direkt, så märker man att det är ett stort intresse av att ha uteservering under sommaren, säger Mats Ander, markupplåtare i Väster på Trafikkontoret.
- Om vädret är bra är det lönsamt. Men det ska inte heller vara varmt för då åker folk till havet och badar i stället, säger han.

Hans tes bekräftas av Karin Gustafson, som är platschef på Vigårda. Restaurangen öppnade på Avenyn i januari, och byggdes ut med en fristående uteservering i juni. Tanken med den så kallade satelliten, placerad ett tjugotal meter från restaurangens inomhusdel, var att förhindra att omkringliggande affärer doldes bakom en utbyggnad. 
– För oss är det lite krångligare, säger Karin Gustafson.
Restaurangen har vanligtvis inte bordsservering, men eftersom gästerna inte får ta med alkohol från kassan till uteserveringen får personalen lägga extra tid på att bära flaskor. Men restaurangverksamheten har i det stora hela flutit på bra under sommaren, tycker Karin Gustafson. Framför allt under evenemangen.  
– Gothia cup var bra, Kulturkalaset var jättebra, säger hon. 

Numera har många kafé- och restaurangägare tillstånd för uteserveringar även under vinterhalvåret.
- Ja, men det är inte alls lika många, och det handlar främst om att sätta ut några bord där gäster kan röka, säger Mats Ander.
- Under sommaren blir uteserveringen ett extra rum vilket innebär att restaurangen kan expandera, och det ger ju naturligtvis ökade intäkter. Förutom att folk tycker om att ha trevligt gå ut och ta ett glas rosé och äta en bit, så skapar det också massor av nya arbetstillfällen, säger Maria Ek.

Mest läst