Lykke, 3, måste betala för att kunna äta maten på förskolan

ANNONS
|

Lykke har i ungefär ett års tid reagerat på röda ämnen i mat. Det innebär att hon får utslag runt munnen och klåda på tungan. Hon kan alltså inte äta mat med röda färgämnen i. Det gäller dygnet runt och överallt. Lykkes förskola i Gråboville dock att mamma Anja van Eijsden skulle belägga hennes överkänslighet med ett läkarintyg.

Läkaren tyckte inte att det var någon idé att göra någon utredning på Lykke då den här typen av reaktioner oftast växer bort. Han tyckte ändå att hon skulle undvika röd mat och gick med på att skriva ett intyg. Det fick Anja van Eijsden betala för.

ANNONS

     Anja van Eijsden tycker synen på måltidsintyg är orättvis. Bild: Privat.
Anja van Eijsden tycker synen på måltidsintyg är orättvis. Bild: Privat.

– Det känns inte bra. Det är ett intyg till ett barn som ska kunna äta maten på förskolan. Det borde vara gratis, säger hon.

Hon menar också på att det borde vara lika för alla.

– Det är bra på sätt och vis att det krävs intyg för att minska matsvinnet och för att det inte ska behöva lagas 20 olika rätter. Men det känns så taskigt som det är nu. Varför ska barn som har allergier betala för att bevisa det när andra som väljer att inte äta kött inte behöver intyg, säger hon.

Regionfullmäktiges ansvar att besluta om avgifterna

I Västra Götalandsregionen kostar det 400 kronor att få ett läkarintyg som rör matallergier till förskolor och skolor. I Stockholm kostar samma intyg 313 kronor och i Jönköpings län får du betala 208 kronor. Det skiljer alltså mycket beroende på var i landet du bor.

– Det känns konstigt, det borde vara samma överallt. Och det borde vara gratis, säger Anja van Eijsden.

Anledningen till att avgifterna varierar beror på att intyg inte ingår i den allmänna sjukförsäkringen och att avgifterna bestäms av politiker i regions- och landstingsfullmäktige. Som patient betalar du alltså den avgiften som gäller i den staden där du söker vård.

ANNONS

     Magnus Berntsson (KD). Bild: Wahlström Image & Design AB.
Magnus Berntsson (KD). Bild: Wahlström Image & Design AB.

– Det görs olika bedömningar i olika regioner. Vi gör vår och andra gör sin. Det är lagt på regionnivå och därför blir det så, Magnus Berntsson (KD), ordförande i regionfullmäktigei Västra Götalandsregionen.

Och även om du sökt läkarvård för samma åkomma kostar det ytterligare 400 kronor att få intyget skrivet.

­­– Det tar tid att utföra arbetet. Och eftersom intyg inte är vård så får man betala. Även barn, säger Magnus Berntsson (KD).

Om det ingår i vården för en allergiker att inte äta maten de inte tål, borde inte då intygen också räknas som vård?

– Det är beslutat att vissa intyg inte ska vara subventionerad vård. Om det skulle vara gratis skulle vården bli lidande på andra ställen. Det är skolorna som beslutar att intyg krävs. Det ligger inte hos oss. Så detta skulle snarare kommunen behöva ta tag i, men jag vet inte hur det skulle gå till, säger han.

Olika regler på skolorna

Om det krävs ett intyg eller inte varierar mellan kommuner och på olika förskolor och skolor.

I Gråbo, Lerums kommun, där Lykke går på förskolan är policyn att intyg från läkare eller dietist alltid ska lämnas till förskolan om barnet behöver specialkost på grund av medicinska skäl. IHärryda kommun har skolorna rätt att begära intyg om de vill.

ANNONS

– Vi brukar inte göra det. Vi har istället en dialog med vårdnadshavarna och köket, säger Hans Melin rektor för årskurs 4-6 och grundsärskolan på Önnerödsskolan.

I Göteborg Stad säger Monica Blom rektor på Bräckeskolan att de har som policy att alltid begära intyg vid matallergier. Men har lokalt på skolan valt att underlätta för eleverna.


     Monica Blom, rektor på Bräckeskolan. Bild: Privat.
Monica Blom, rektor på Bräckeskolan. Bild: Privat.

– Vi vet att det kostar pengar att få intyg från sin läkare så har vi löst det genom att skolläkaren här också kan skriva intyg baserat på andra läkares anteckningar. Det kan också räcka med en journalanteckning där det framgår att eleven är i behov av specialkost, säger hon.

Även i Mölndals stad behöver föräldrarna fylla i en beställning av specialkost och till det ska infogas intyg från läkare.

– Jag visste inte att det kostade pengar. Ingen förälder har hört av sig om detta till mig men det är främst till enhetschefen för måltid de vänder sig. Men detta får vi kanske se över, säger Carina Olsson, rektor på Eklandaskolan i Mölndal.

Anja van Eijsdens andra barn Seth fyller snart två år. Även han reagerar på röd mat. Och om någon av barnens symtom skulle ändras måste hon skicka in nya papper till förskolan.

ANNONS

– Då måste jag också ha ett nytt läkarintyg. Det skulle kunna bli mycket pengar i längden, säger hon.


     Både Lykke och lillebror Seth är allergiska mot jordgubbar, röd paprika och tomat. Bild: Marie Schölling.
Både Lykke och lillebror Seth är allergiska mot jordgubbar, röd paprika och tomat. Bild: Marie Schölling.

Priser för intyg

I Västra Götalandsregionen beräknas prisetpå intyg på en timkostnad på 1040 kronor och på hur lång tid det kan ta att skriva intyget. Detta gäller för alla avgiftsbelagda intyg så som t.ex. Behov av specialkost och färdtjänst.

Andra intyg är dock inte avgiftsbelagda. God man och assistansersättning är exempel på fria intyg.

I oktober 2016 beslutade regionfullmäktige att det ska varahälso- och sjukvårdsstyrelsens uppdrag att bestämma priset för intyg i framtiden.

ANNONS