Lugnt på stan efter matchen

ANNONS
|

- Allt gick lugnt och bra till och vid 21.30 kunde vi släppa alla avspärrningar och fållor. Bussarna med Djurgårssupportrarna har kört iväg nu, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Tidigare under kvällen var det dock stökigt och polisen omhändertog enligt polislagen ett 20-tal fotbollssuppportrar inför matchen mellan IFK Göteborg och Djurgårdens IF.

- Ett stort gäng Djurgårdssupportrar på väg från Lilla London till Ullevi välte bland annat omkull stolar och bord på uteserveringar, sade ögonvittnen till GP.

I närheten av arenan blev två män misshandlade av okända gärningsmän och fördes till Sahlgrenska med huvudskador och vid insläppet blev en vakt misshandlad. Ingen har ännu gripits för händelserna. Vid matchens slut greps en man på läktaren för våld mot tjänsteman i ett tidigare ärende under kvällen.

ANNONS

Polisen har haft ovanligt hög beredskap inför matchen mellan IFK Göteborg och Djurgårdens IF på Gamla Ullevi i kväll. Området kring arenan prioriterades i första hand.

Ett stort antal pikétbilar samt en polishelikopter övervakade de centrala delarna av Göteborg tidigare under kvällen. Detta eftersom fler Djurgårdssupportrar än vanligt förväntades dyka upp.

- Men det är minst lika viktigt att vi har koll efter matchen. Vi har kvar en lika stor insats på plats för att hålla isär supportrarna efteråt, sa Björ Blixter tidigare på kvällen.

Enligt uppgifter till GP dirigerades den busstrafik som vanligtvis går via Avenyn om till alternativa vägar.

Uppemot 800 Djurgårdssupportrar uppskattas ha anlänt till Göteborg för matchen. Enligt uppgifter polisen fått är matchen utvald av flera supportergrupper för att satsas extra på.

– De väljer ut speciella matcher som de anser är viktiga att åka på och detta är en av dem. Vi har lite fler poliser i dag än vi brukar vid högriskmatcher, sade Johnny Calvin, kommenderingschef för polisens beredskap för matchen.

Supportrarna började anlända till Göteborg runt tretiden på eftermiddagen. Då fanns polisen i centrala stan, på gator och på pubar, för att hålla ordning. De hoppades kunna få reda på var Djurgårdssupportrarna stannar med sina bussar, för att kunna kommunicera med alla så snabbt som möjligt.

ANNONS

– Mina förhoppningar är att det ska bli en fin fotbollsmatch och trevligt för alla inblandade, men vi bedömer att det finns risk för bråk. Det är märkligt att så många väljer att använda fotboll som skäl till att bråka. Det är tråkigt både för samhället och för sporten, sade Johnny Calvin till GP tidigare under dagen.

ANNONS