Ljusen som brinner för barn med cancer

ANNONS
|

Strax innan 18 luktar det rök och eld på Götaplatsen. Den första facklan är tänd. En tänd fackla blir två, två blir tre och snart brinner ett hav av facklor.

– Det blir ett maffigt tåg längs med Avenyn och är ett fint sätt att hedra de barn och familjer som kämpar med cancer, säger Maria Alphov från Barncancerfonden Väst.

Fackeltåget eller ljusmanifestationen hålls på tisdagskvällen - internationella barncancerdagen. I 24 städer i Sverige hålls ljusmanifestationer dagen till ära, i syftet att uppmärksamma cancerdrabbade barn och ungdomar och de som inte längre finns med oss.

– Många här i kväll har varit drabbade, de har barn i livet men det finns även de som har förlorat ett barn, som jag, säger Maria Alphov.

ANNONS

Huvudsaken: att hedra barnen

Tillsammans med Team Rynkeby och Ride of Hope Europe arrangerar Barncancerfonden Väst denna kväll som tar ljushavet från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg. För varje fackla de säljer går pengarna oavkortat till Barncancerfonden och forskning om barncancer.

– Men huvudsaken i dag är inte att få in pengar, utan att hedra barnen, säger Ingemar Kullberg, vice kapten i Team Rynkeby Göteborg.

Tvillingarna Manne och Valter Rosander har fått varsin fackla tänd. Det är deras första gång i tåget, men deras mamma Jessica Rosander har gått i det flera år tidigare.

– Det är oerhört känslosamt. Det är första gången för Manne. Han har inte riktigt velat prata om det men här förstår han att det finns andra barn som också har haft cancer, säger hon.

300 marschaller

Barnröster höjer sig i folkmassa och undrar med frågvisa stämmor om det inte är dags att gå nu?

Det är det. Ljushavet med barn, föräldrar, systrar, bröder, mostrar, farbröder, morföräldrar, vänner och alla andra som kan tänkas gå rör sig längs Avenyn mot Gustaf Adolfs torg.

Där brinner 300 marschaller på marken i formen av ett hjärta. Ingemar Kullberg från Team Rynkeby ser ljusen som en förtröstan.

– De har ett symboliskt värde. Ett hopp i mörkret.

ANNONS

Fakta: Barncancer

I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i cancer.

Vissa typer av cancer drabbar små barn medan andra typer drabbar äldre barn och tonåringar.

Det är vanligt för småbarn att drabbas av njurtumörer, leukemi och neuroblastom som förekommer i nervvävnad vid ryggraden.

Hos äldre barn och ungdomar är bentumörer mer vanligt.

Hjärntumörer förekommer ungefär lika mycket i alla åldersgrupper.

Behandlingsmöjligheterna är i dag goda. Tack vare förbättrade behandlingsmetoder kan minst tre av fyra barn botas.

Barncancerfonden får inget stöd från staten eller kommunen och är beroende av gåvor från företag och privatpersoner.

Källa: Barncancerfonden och Cancerfonden

ANNONS