Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

puffMP.jpg

Ljungh kritisk till Miljöpartiets riktning

Ronnie Ljungh kan få en ny chans att komma in på MP:s lista – men inte på valbar plats, en lösning han själv är tillfreds med.
– Jag är inte helt nöjd med den politik som förs, säger han.

Ronnie Ljungh jobbade nära MP:s tidigare kommunalråd Kia Andreasson och har inte varit helt bekväm med den utveckling partiet fått under Ulf Kamnes ledarskap. Som GP tidigare berättat överklagade han som privatperson våren 2015 Göteborgs stads beslut att medfinansiera utbyggnaden av E20 i Skaraborg – ett agerande han beskrivit som "en markering mot Ulf".

– Det här var ju någonting som Socialdemokraterna velat driva igenom länge, men Kia släppte aldrig igenom det. Vi borde behållit den linjen, säger han.

Hamnade utanför

Inför det att Miljöpartiet skulle ta fram sina listor inför höstens val övervägde Ronnie Ljungh att utmana Ulf Kamne om posten som partiets gruppledare, men när valet närmade sig hade han tänkt om.

Men någonting gick snett i kommunikationen med valberedningen. När Ronnie Ljungh meddelade att han inte längre var intresserad av att bli toppnamn uppfattades det som att han återkallade sin kandidatur helt. Så när listan fastställdes hamnade han helt utanför.

På onsdagen tog styrelsens arbetsutskott upp frågan och beslutade att genomföra en ny omröstning för platserna mellan 16 och 35 på listan till kommunvalet, om årsmötet tycker att det lösningen är acceptabel. Det skulle innebära att Ronnie Ljungh får en ny chans att komma in – men inte på valbar plats.

Tummar på den gröna profilen

– Om jag skulle dra mig ur vill jag att det ska vara mitt eget beslut. Samtidigt befarar jag att man fortsätter styra politiken i en riktning jag inte känner mig bekväm med, säger han.

Vid sidan av utbyggnaden av E20, så tycker han också att partiet tummar på sin gröna profil i stadsbyggnadsfrågor. Som exempel pekar han på bygget i grönområdet i närheten av badplatsen i Askimsviken.

– Det är mängder med ställen där man går in i områden som är biologiskt viktiga och som är viktiga för friluftsliv och människor. Jag tycker inte att det är okej. Som miljöpartist får man stå upp för miljö och natur och grönfrågor på ett tydligare sätt.

MP:s gruppledare Ulf Kamne konstaterar att fullmäktigegruppen driver den politik som medlemmarna bestämt – och att det innebär att man värnar grönområden och biologisk mångfald, men också jobbar för att bli av med bostadsbristen.

– Och nu har vi äntligen fått fram en kommunövergripande lista för nya skyddade grönområden.

Läs mer om Val 2018
Mest läst