Liten chans slippa tilläggsavgift till skatt

ANNONS
|

- Jag fick inga räkningar från Tranportstyrelsen och hade inte en tanke på att betala trängselskatt, säger Green.

Green bor i Skåne och kör genom Göteborg någon gång i månaden.

- Men jag minns sällan om jag passerat betalstationerna under betaltid eller inte. Får jag en räkning på 18 kronor en månad och ingen räkning nästa månad reagerar jag inte på det.

Nu har Green påförts två tilläggsavgifter trots att han inte fått inbetalningsavier från Tranportstyrelsen.

Men i stället för att betala 8 kronor plus 500 kronor samt 18 kronor plus 500 kronor överklagade Green tilläggsavgifterna till Skatteverket.

- Jag väntar på Skatteverkets beslut, men har tills vidare sluppit att betala tilläggsavgifterna.

ANNONS

Varken Transportstyrelsen eller Skatteverket ger Green något större hopp.

Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen, påpekar att det är fordonsägaren som ansvarar för att trängselskatten betalas i tid även om hen inte har fått en avi.

- Så är regelverket. Man kan få information om sina skattebeslut genom att på vår webbsida logga in på "Mina skattebeslut" och "Preliminära dygnsbelopp" eller ringa kundtjänst på 0771-29 29 29.

Transportstyrelsen skickar varje månad ut en halv miljon inbetalningsavier.

- Vår uppfattning är att nästan alla når adressaterna. Vi kan bevisa att vi skickat ut avierna, men vi kan naturligtvis inte bevisa att de nått adressaterna.

- Men vi agerar på uppdrag av Skatteverket och de får bedöma om tilläggsavgiften inte är skälig.

Michael Backman, handläggare på Skatteverkets trängselskattesektion i Örebro, säger att han och hans kollegor får 50–100 överklaganden per månad som gäller utebliven inbetalningsavi. Totalt överklagades 9 300 beslut om trängselskatt andra halvåret 2014.

- Det är väldigt få om man ser till det stora antalet skattebeslut.

- Vi förstår att tilläggsavgifterna kan slå hårt mot den enskildes ekonomi men fordonsägaren är skyldig att hålla reda på såväl fordonsskatter som trängselskatter.

Skatteverket och högre instans, förvaltningsrätten, beviljar nästan aldrig krav på överprövning.

ANNONS

- Det har hänt enstaka gånger, då har någon c/o-adress varit missvisande eller så har det brustit i kommunikationen mellan Bolagsverket och Transportstyrelsen när det gällt en företagsadress.

ANNONS