Lisebergs nya satsning: 240 000 insekter

Liseberg satsar på att berika parkens växter, samtidigt vill de kunna sälja honung i höst. Nu har nöjesparken hyrt in tre bikupor. – Bin är viktiga och behövs i den biologiska mångfalden, säger Ylva Linder, miljöspecialist vid Liseberg.

ANNONS
|

Det blomstrar med nya tillskott på Liseberg i år - det senaste är att de hyrt in tre stycken bikupor, vilket Sveriges radio var först med att rapportera om.

– Bin är viktiga och behövs i den biologiska mångfalden. Sedan rimmar det väldigt väl med vår fina trädgård och det gröna i staden, säger Ylva Linder, miljöspecialist vid Liseberg.

I varje kupa finns det drygt 80 000. Förhoppningen är att tilltaget ska bidra till Lisebergs miljösatsning och kunna få honung som kan säljas framåt hösten.

– Det blir lite av ett test i år, för att se hur det fungerar i parken. Det är viktigt att bina ska trivas och inte påverka gästerna, de ska ju pollinera vilket är viktigt, säger Ylva Linder.

ANNONS

Binas största uppgift är just att pollinera växter så att det kan resultera till frukt och bär, vilket GP tidigare har skrivit om.

De senaste åren har det talats mycket om bins och andra pollinerares viktiga roll i världen, och hoten mot dem. Naturskyddsföreningen uppskattar att en tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinerare. De största hoten mot bina är brist på mat och boplatser, sjukdomar och förekomsten av bekämpningsmedel, samt konstgödsel i jordbruket. Men den som har en trädgård kan dra sitt strå till stacken för att hjälpa bina.

"Väldigt mycket respons"

Hittills har responsen på Lisebergs surrande tillskott varit bra.

– Det blev väldigt mycket respons, vad jag uppfattar som positivt. Vi får se hur det blir, vi kommer att utvärdera det här efter i år, säger Ylva Linder.

Bikuporna kommer att vara placerade vid dammen på insidan av parken, som syns tydligt från utsidan.De som är rädda för insekter i glass och sockervadd kan vara lugna, enligt Ylva Linder.

– De har ett visst utrymme, så de ska kunna flyga in och ut som de ska. Vi har redan en del bin i parken, jag tror inte att man kommer märka något större skillnad som gäst. Det är getingar som är intresserade av sötsaker, bina vill pollinera, säger hon.

ANNONS

Pollinering

Pollen hos blomväxter är ett frömjöl som bildas i ståndaren hos hanblomman. Det behöver transporteras till honblommans pistill för att befrukta den så att frukter kan bildas. Pollen kan transporteras med vind eller vatten, men en stor del av pollineringen står insekter – främst bin – för. Pollenet fastnar i insekternas hår och transporteras mellan blommorna när de flyger runt och samlar nektar.

Bygg ett insektshotell

Om du bygger ett bihotell kommer du att få fler pollinerare i trädgården redan första säsongen. Färdiga bihotell finns att köpa i trädgårdsbutiker, men du kan enkelt göra ett eget genom att till exempel kapa bamburör i 20-30 centimeters bitar och dra ihop med buntband. Placera bihotellet i soligt sydläge – men se till att det blir skugga ibland, annars kan temperaturen bli för hög.

Källor: Natursidan.se, ne.se, ”Blommor och bin”, av Ingemar Fries

ANNONS