Liseberg får bergbana för 200 miljoner

ANNONS
|

Hemlighetsmakeriet har varit stort, men på tisdagsförmiddagen presenterade nöjesparken sin största attraktionssatsning hittills – Projekt Helix.

- Banan är baserad på teknik från den tyska attraktionen Blue Fire i Europa-Park och det kommer att hända något hela tiden under åkturen, säger Pelle Johannisson, vice vd på Liseberg.

Banan beskrivs som en helhetsupplevelse som hela familjen kommer att tycka om.

Den blir 1,4 kilometer lång med en topphastighet på 100 km/tim. Bygget går på cirka 200 miljoner kronor.

Men hur stora måste barnen vara får att få åka Helix?

Det kan Lisebergsledningen ännu inte säga exakt. "Förhoppningen", hette det på tisdagens presentation, är att kunna sätta gränsen vid 130 centimeter. Det vill säga, man måste vara minst 130 centimeter lång för att få åka.

ANNONS

Åkattraktionen planeras vara färdig till säsongen 2014. Helix kommer att ha start och mål i foten av Lisbergstornet, vid Atmosfear, där storformatsbiografen Maxxima nu ligger. Biografen användes för sista gången i samband med tisdagens presentation av Projekt Helix och kommer i stället att byggas om för den att rymma Helix.

Den nya banan kommer att anpassas efter terrängen i parken och integreras med flera andra attraktioner.

Redan nu pågår andra arbeten på Liseberg. Parkens genom tiderna största projekt – Kaninlandet, som bland annat kommer att innehålla sju nya åkattraktioner – håller på att iordningställas. Den satsningen kommer att vara färdig lagom till dess att parken öppnar nästa säsong.

ANNONS