Lisa om Gothia Cup: "De måste öppna upp för jämlikhet"

Det råder brist på jämställdhet på det årliga arrangemanget Gothia Cup. Det menar Lisa Lindén, som har reagerat på att det är olika åldrar när killar, respektive tjejer får anmäla sig till cupen. Tjejer ska vara 12 år, medan killar få anmäla sig redan vid 11 års ålder - orättvist, tycker Lisa Lindén. – Ska man skapa jämlika strukturer inom sporten måste det vara lika villkor för tjejer och killar, det är jätteviktigt, säger hon.

ANNONS
|

Lisa Lindén är genusvetare och arbetar med jämställdhetsfrågor sedan 15 år tillbaka. Hon har tre döttrar varav endeltar i årets upplaga avvärldens största cup för ungdomar -Gothia Cup. Lisa har under en längre tid funderat över varför villkoren när det kommer till deltagandet är olika för tjejer och för killar.

– Jag har tänkt på det här i flera år sedan första gången jag hörde talas om att tjejer ska vara 12 år när de anmäler sig, medan killar bara behöver vara 11. Så jag mejlade arrangören och de menade att det finnsett bristande intresse internationellt i den åldersgruppen. Men jag tycker inte att den argumentationen håller, säger Lisa Lindén.

ANNONS

"Öppna upp för jämlikhet"

Enligt Lisa, måste man som stor arrangör öppna upp för jämlikhet, annars kan inga förändringar ske.

– Genom att ha olika villkor bevisar deatt det görskillnad mellan könen. Jag är förvånad över att det inte har ändrats genom åren, det är väldigt konstigt. En förändring kommer först när de ändrar i regelverket och skapar lika villkor oavsett kön. Sedan kanske det tar flera år innan deltagarantalet höjs bland tjejer i den åldern, men då har man ändå visat var manstår, vilket har en stor betydelse, säger hon.

"Bristande intresse"

Tore Lund är presschef för Gothia Cup, och hänvisar till just det bristande intresset hos tjejer i 11 års-åldern.

– Vi har undersökt om det finns ett intresse för internationella lag, men det gör det inte. Vår tanke är att det ska vara en internationell turnering, vilket det inte hade blivit om vi sänker åldern. Då hade det blivit för lokalt, säger han och fortsätter:

– Själva tjusningen med turneringen är att det är just lag från hela världen. Det hade det förmodligen inte varit om vi ändrar åldern.

Vad är det för typ av undersökning ni har gjort?

– Vi har helt enkelt stämt av utomlands hur intresset ser ut. Vi har en ständig kontakt och vi märker av efterfrågan att döma, att det finns bristande underlag, säger Tore Lund.

ANNONS

Men hur ska en förändring ske om ni inte har ändrat villkoren på flera år?

– Ingenting är skrivet i sten. Vi gör utvärderingar varje år och om vi märker att behoven ändras så får vi ju fundera på det, säger Tore Lund.

"Vi i Sverige är ett föregångsland"

Lisa Lindén hoppaspå en förändring i framtiden - för allas lika rätt, speciellt i sportsammanhang.

– Sporten har en viktig samhällsfunktion. Särskilt barn och ungdomsidrotten. 2016 bör det inte göras skillnad i tjejer och killars möjligheter för deltagande.Sverige är ett föregångsland när det kommer till jämställdhet och vi har kommit långt. Därför undrar jag varför en sådan stor cup som Gothia för detta resonemang, säger hon.

Fakta om Gothia Cup:

Gothia Cup är världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar.Varje år deltar runt 1600 lag från 80 nationer och de spelar 4500 matcher på 110 planer.

Det är lagen och deltagarna från världens alla hörn som gör turneringen unik. En mötesplats för världens ungdomar, oavsett religion, hudfärg eller nationalitet, med fotbollen som gemensam nämnare.

Gothia Cup spelades första gången 1975. Turneringen startades av BK Häcken, GAIS och den lokala tidningen Arbetet men ägs sen början av 80-talet helt och hållet av BK Häcken. Genom åren har närmare en miljon spelare från sammanlagt 141 länder deltagit i turneringen.

Vår organisation består idag av 8 heltidsanställda och under turneringen jobbar fler än 2 200 personer.

Mer än en fotbollsturnering

Att engagera sig i barns förutsättningar utanför själva fotbollen och utanför Sverige har alltid varit en viktig del i Gothia Cup.Skolorna i Kongo,Kim Källström TrophyochMeet the worldmed SKF är exempel på det. Sedan 2013 samarbetar vi dessutom medUNICEFför barns rättigheter.

Vi vill göra skillnad och som deltagare eller sponsor i Gothia Cup hjälper du till att göra världen lite bättre.

Källa: gothiacup.se

ANNONS