Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Lindas fästman skickades hem med bröstsmärtor – dog samma kväll

Trots att han klagade över svåra bröstsmärtor blev Zaid Lundberg hemskickad från vårdcentralen. Senare samma kväll avled han efter en kraftig hjärtinfarkt.
– Det är ofattbart att ha förlorat sitt livs kärlek. Vi hade planerat att gifta oss på Amundön till sommaren, säger hans sambo Linda Sondell.

Det var i slutet av oktober som Zaid Lundberg, 57, sökte sig till Capios vårdcentral i Hovås. Efter en långvarig förkylning och hosta hade han fått smärtor i bröstet. I väntrummet blev han plötsligt yr och illamående, kräktes på en toalett och fick be om att lägga sig i ett rum för att vänta på läkaren.

Efter att denne lyssnat på lungorna och tagit en snabbsänka sa han att Zaid skulle gå hem, ta smärtstillande och vila.

Från hemmet i Billdal skickade Zaid sedan flera korta SMS till sin sambo Linda Sondell som var på jobbet.

– Han skrev att han mådde pyton, försökte sova men hade ont. När jag väl fick tag på honom efter flera försök sa han att han hade sovit tre timmar och kände sig piggare, säger hon.

Under kvällen satte sig paret i soffan för att se en film.

– Vi såg halva filmen när han började må dåligt igen och gick in på toa. Han sa att han kände sig så yr, sen hörde jag en duns. När jag sprang dit låg han på badrumsgolvet och kippade efter andan.

LÄS MER: Undersköterska vägrade HLR och avbokade ambulans – person dog

IVO-anmälde läkaren

Under kvällen hade Zaid drabbats av en kraftig hjärtinfarkt. Trots att Linda genomförde hjärt- och lungräddning och att personalen på Sahlgrenska senare förberedde för en ballongutvidgning återfick han aldrig medvetandet igen. Under kvällen avled han på sjukhuset.

– Det är en mardröm. Det är ofattbart att ha förlorat sitt livs kärlek. Vi hade planerat att gifta oss på Amundön till sommaren. Vi var bara tillsammans två och ett halvt år och fick en fantastisk tid tillsammans. Det försöker jag tänka på nu. Men jag är samtidigt så fruktansvärt arg och ledsen och förtvivlad över att han inte fick rätt vård. Då kanske han hade levt idag, säger Linda Sondell som är skarpt kritisk mot läkarens bedömning att skicka hem honom.

Hon trycker särskilt på att Zaid hade varit på samma vårdcentral några månader tidigare och tagit blodtrycket, som hade visat sig vara förhöjt. I hans journal stod också att hans pappa dog efter en hjärtinfarkt, att hans lillebror haft två små infarkter och att det är ärftligt.

I ett klagomål till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skriver hon att Zaid med största sannolikhet hade varit i livet idag om vårdpersonalen varit uppmärksam på symtomen, tagit EKG och skickat honom vidare till sjukhuset samma morgon.

Linda Sondells sambo Zaid Lundberg avled efter en kraftig hjärtinfarkt den 18 oktober i år. Samma dag hade han varit på Capios vårdcentral i Hovås och klagat på bröstsmärtor, men blivit hemskickad. Nu har hon anmält läkaren till IVO. "Det ska inte få gå till såhär, det är helt fruktansvärt", säger hon. . Bild: Jonas Lindstedt

Vad hoppas du på med din IVO-anmälan?

– Zaid kommer aldrig tillbaka. Men jag hoppas att ingen annan mister livet bara för att de brister i sin bedömning. Jag skulle inte önska någon annan människa att hamna i den här situationen, säger hon.

LÄS MER: Emilia led av endometrios – dog efter operation

Capio: "Verkligen beklagligt"

Stefan Bremberg är medicinsk chef för samtliga Capios vårdcentraler i Sverige och har varit med i den internutredning av händelsen som har lett till att de nu har anmält sig själv enligt lex Maria.

– Undersökningen och utredningen kunde ha utvidgats. Omhändertagandet hade då blivit ett annat som kunde ha avvärjt den olyckliga utgången. Det är verkligen beklagligt att det blev på det här sättet. Vi gör allt för att lära av händelsen och sprida den lärdomen till övriga vårdcentraler, säger han.

Han nämner den mänskliga faktorn som en anledning till att läkaren inte informerades om att Zaid Lundberg kräktes på vårdcentralen och fick lägga sig för att vila.

– Det är viktigt att den typen av information dokumenteras och förs över från andra medarbetare. Annars blir det en bristfällig informationsmängd som doktorn har att grunda sitt beslut på.

Stefan Bremberg ser också brister i hur Capio har hanterat informationsöverföringen om Zaid Lundberg från de vårdcentraler där han tidigare var listad. I tidigare journaler fanns bland annat ytterligare information om riskfaktorer kopplade till hjärtat.

Varför togs inget EKG?

– Det finns inget som är standardmässigt ute i primärvården. På akutmottagningar förbereder man kanske på annorlunda sätt. Men det är mer individualiserad bedömning i primärvården.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.