Linda träffade älg på skärgårdstur

Det är inte bara vi människor som drar oss ut mot havet under sommaren. I Göteborgs södra skärgård är just nu en ung älg ute och gottar sig i havsvattnet. – Jag hoppas den mår bra. Det känns lite konstigt med en älg ute på havet, säger Linda Östergaard som fotade älgens simtur.

ANNONS
|

Älgen sägs vara skogens konung. I Göteborgs södra skärgård aspirerar nu också en ung älg på titeln som kungen över havet.

Den badglada älgen upptäcktes under måndagsmorgonen av Linda Östergaard, som sedan åtta-nio år tillbaka i tiden har en sommarstuga på Sjumansholmen utanför Styrsö.

– Jag såg att älgen stod i en damm nedanför huset när min man skulle gå ner till båten och jag undrade lite vad den gjorde här, säger Linda Östergaard.

Simmade

Efter att hon fotade älgen såg hon en stund senare hur den simmade mellan Sjumansholmen och Kårholmen.

ANNONS

– En som jag känner hade visst sett den på Styrsö också, jag hoppas den mår bra så att stackaren inte har hamnat vilse.

Linda berättar att hon aldrig tidigare har sett någon älg ute på havet i skärgården.

Däremot har hon sett en älg på bild i en bok om Sjumansholmen som gavs ut 1993.

– Det finns en bok som heter "Arbetarna till havet - en längtan" som handlar om arbetarna som kom ut hit på sommaren förr. I boken finns det bild från 1965 på en älg utanför ett hus, så det är nog inte den allra första älgen som hittat ut hit, säger Linda Östergaard.

Eva Andreasson är biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.Hon berättar att älgen troligen bara är ute på ett ofarligt äventyr.

– Så länge älgen ser ut att må bra så ska det inte vara någon fara med den. Älgar är jätteduktiga simmare och kan simma väldigt långa turer, säger Eva Andreasson.

Bortstött från mamma

När hon får bilden beskriven för sig misstänker hon att det kan handla om en fjolårskalv som blivit bortstött från sin älgmamma.

– När älgkorna får nya ungar stöter de bort fjolårskalvarna. Då söker de efter nya områden att ta sig till och det kan vara anledningen till attälgen har simmat ut i skärgården, säger Eva Andreasson.

ANNONS

Hon berättar att älgen troligen stannar till en stund på varje ö för att äta upp sig och samla kraft för nästa simtur.

– Älgar är nyfikna djur och ser den här älgen en ö kan den snabbt bestämma sig för att simma dit för att se om det är ett bra område att vara på. Tycker den det kanske den återvänder, säger Eva Andreasson.

Simträning

Linda Östergaard, som fotade älgen, har en helt egen teori kring det mäktiga djurets skärgårdsbesök.

– Den kanske tränar inför Ö-loppet som hålls här ute i augusti, då människor både springer över öarna här ute och simmar mellan dem. Älgen planerar kanske att vara med i år, skrattar Linda Östergaard.

ANNONS