Liga bakom fickstölder

ANNONS
|

I citypolisens utsättningsrum på stampgatan sitter bilder på de unga männen uppsatta på en stor tavla. Bilderna är placerade i grupper och visar vilka av männen som man tror agerat tillsammans i de hundratals fickstölder som ligan misstänks ligga bakom.

Dubblering jämfört med förra året

Som GP tidigare berättat har polisen sett en kraftig ökning av fickstölderna i centrum under våren. Bara i mars månad anmäldes 421 fickstölder vilket var nära dubbelt så många som under samma period förra året.

- I början av mars greps en 16-årig kille i en butik på Avenyn. Han hade sex smartphones på sig och alla hade stulits samma kväll, säger polisassistent Karin Persdotter.

ANNONS

Några veckor senare rapporterades ett nästan identiskt ärende och man började se ett mönster. Runt tio personer som varit gripna och förhörda i olika sammanhang och ytterligare lika många som identifierats via id-kontroller på stan, ingår nu i kartläggningen av stölderna.

- Samtliga är unga män som kommit till Sverige som asylsökande. De saknar pass och tycks inte alltid känna till varandra, säger Karin Persdotter.

Polisen misstänker nätverk

Men det faktum att de lämnat liknande historier om sin bakgrund, haft samma resväg in i landet och utfört stölderna enligt ett mönster gör att polisen tror att de ingår i ett nätverk.

- Vi har misstankar om att någon utnyttjar dem och organiserar stölderna. Om två av dem blir gripna tar det inte lång tid innan det dyker upp nya personer med samma ålder och som jobbar på samma sätt, säger polisassistent Anna-Carin Kold.

"Våldet tycks ha blivit grövre"

Fickstölderna har i regel utförts utan att offret varit medveten om vad som hänt. Tjuvarna har varit skickliga på att distrahera och ofta siktat in sig på berusade personer som de sett stoppa ner mobiltelefonen i fickan. Merparten av stölderna har inträffat under helgerna.

- I varje enskilt ärende ser man inte omfattningen. Men räknar man ihop vad tjuvarna kan få ihop på en helg blir det otroliga summor. Det kan röra sig om 50-60 000 kronor, säger Anna-Carin Kold.

ANNONS

Den senaste tiden har polisen sett tecken på att ligan även börjat råna sina offer genom att exempelvis slita av dem guldkedjor och andra smycken. Man har också noterat att offer som gjort motstånd eller blivit misstänksamma fått slag eller sparkar riktade mot sig.

- Våldet tycks ha blivit grövre de senaste veckorna, säger Karin Persdotter.

Uppmanar till extra uppmärksamhet

Några av de unga männen i kartläggningen har tidigare dömts för stölder, tre sitter häktade och minst två är efterlysta. Utredningen av de flera hundra stölderna pågår och alla misstänkta är ännu inte hörda. Det kommer ständigt till fler namn och de poliser som patrullerar i city informeras kontinuerligt om läget i utredningen.

- Vi har nu riktat vår planerade verksamhet mot fickstölder och personrån. Identifieringen ute på fältet är viktig. Den kan senare leda utredningsarbetet till framgång, säger Martin Hallberg, ansvarig för polisens operativa arbete i city.

Under förra helgen anmäldes minst 73 fickstölder i centrala stan. Det är enligt polisen betydligt fler än normalt och ett tecken på att stölderna fortfarande ökar. Man vill därför uppmana allmänheten att vara extra uppmärksam.

- Vi menar inte att man ska vara iskall och empatilös på stan utan bara att man ska vara lite mer försiktig, särskilt om främmande personer kommer fram och distraherar, säger Martin Hallberg.

ANNONS

* De unga män som misstänks ligga bakom en stor del av fickstölderna i Göteborg de senaste månaderna beskrivs av polisen som välklädda och prydliga när de opererar.

*De väljer ut ett offer, ofta någon som är berusad och som just haft uppe sin mobiltelefon. Därefter närmar de sig och distraherar genom att dansa göra "high five" eller kanske fråga efter vägen. Snabbt och ofta helt obemärkt plockar då någon av de andra till sig telefonen.

* Många av fickstölderna dagtid sker i köer och trängsel till bussar och spårvagnar. Vid hållplatser är det vanligt att en person framför målsäganden tappar något på marken strax innan de ska gå på vagnen. Personen stannar och böjer sig ner och målsägaren får vänta på att personen plockar upp det han tappat. Bakom målsägaren finns då en medhjälpare som stjäl från målsägaren under det korta stoppet.

* En del av offren har trott att de tappat telefonen och därför inte anmält. Först när polisen i en del fall hört av sig och berättat att man hittat mobilen i samband med ett gripande har offren förstått vad som egentligen hänt.

* Tjuvarna bär ofta dubbla jackor. Via övervakningsfilm från Centralstationen har polisen sett hur de går ner till förvaringsskåpen och byter kläder. De byter också kläder med varandra.

* De senaste veckorna har polisen fått indikationer på att stölderna blivit mer våldsamma. Man har noterat att tjuvarna utöver fickstölderna även utsatt ett antal personer för rån genom att exempelvis slita av dem guldhalsband.

ANNONS