Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  – Konsekvensen blir idag ofta fortfarande att den utsatta byter skola. Det är ohållbart att det är så. Även den som mobbar behöver hjälp att sluta, att ändra sitt beteende. Den som mobbar mår inte heller bra, säger Helene Odenjung.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Liberalerna vill flytta på mobbarna

  Liberalerna vill sätta elever som mobbar på en särskild skolakut.
  – Det är ohållbart att det är den som blir utsatt som tvingas byta skola, säger kommunalrådet Helene Odenjung (L).

  Liberalerna vill säkerställa att det är den elev som mobbar andra som tvingas flytta, och inte den som blir mobbad. Det handlar om att inrätta en skolakut dit den som mobbar kan flyttas om skolan upplever att situationen är ohållbar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Konsekvensen blir idag ofta fortfarande att den utsatta byter skola. Det är ohållbart att det är så. Även den som mobbar behöver hjälp att sluta, att ändra sitt beteende. Den som mobbar mår inte heller bra, säger Helene Odenjung.

  Hon säger att konceptet har prövats i Stockholm, med gott resultat. Det handlar om en omplacering där det görs en plan för den mobbade eleven.

  Idag behöver rektorer komma överens med andra rektorer för att flytta en elev.

  – Skolakuten är viktig för att kunna hjälpa rektorerna att lösa situationen, så att de slipper ringa runt för att hitta någon som kan ta emot eleven. Skolakuten ska vara bemannad med personal som är proffs på detta.

  Liberalerna vill öppna en liten enhet i Göteborg dit elever kan flyttas i det akuta skedet. Sedan tas beslut om eleven kan komma tillbaka till sin gamla skola eller ej.

  Även andra situationer, såsom slagsmål, kan resultera i att en elev flyttas till enheten.

  Hur ser du på risken att eleven som flyttas känner sig utpekad?

  – Det kan säkert finnas sådana fall. Men det är så viktigt att upprätta studiero och trygghet på skolan, det är även bra för den som hamnar på skolakuten. Det är en mellanstation så att man kan hitta en bra lösning för personen. Det är inte rimligt att elever kan sätta skräck i en hel skola.

  Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) har svårt att se att det skulle fungera att samla alla elever som är stökiga eller har problem på samma plats.

  – Jag tror att det är en ganska kontraproduktiv idé. Jag tror att alla som har gått i skolan skulle skriva under på att det absolut inte gynnar eleverna att stämpla dem och samla dem på samma plats, säger han.

  – Utgångspunkten måste vara att göra det bästa för alla elever, och att det finns resurser att göra det. Det finns sanktioner i Skollagen att använda mot elever som missköter sig, det är nödvändigt att man använder dem.

  "Låt rektorn förlänga skolplikten"

  Förslaget om skolakuten ingår i Liberalernas valmanifest som presenterades på en presskonferens på onsdagen, där skolan är en av de frågor partiet går till val på, med budskap som "Skolan först." och "Mer förskola. Barngrupperna i förskolan är för stora. Inför maxtak" på partiets valaffischer.

  – Den liberala skolpolitiken bygger på att bakgrund inte ska påverka framtiden. Alla ska få med sig det de behöver för att klara sig i livet, säger Helene Odenjung.

  Partiet vill införa ett kommunalt förbud mot mobiler på lektionerna i skolan och ge rektorer rätt att ta beslut om att förlänga skolplikten, genom att elever ska gå i sommarskola eller få ett extra skolår för att nå kunskapskraven.

  – Många kommer sent till Sverige och det är en enorm press på att de ska klara skolan under väldigt kort tid. Det är inte rimligt att ha de förväntningarna, att de ska kunna läsa in hela grundskolan så snabbt, säger Helene Odenjung.

  Fakta: Liberalernas valmanifest

  * Halvera andelen som lever på försörjningsstöd till 2025.

  * Inför motprestation för försörjningsstöd.

  * Inför obligatorisk språkförskola på 15 timmar i veckan, med möjlighet till utökning.

  * Förenkla regelverk och byråkrati för företagen. Inför en princip om att ta bort en regel för varje regel som införs.

  * Minska mängden kommunala bolag.

  * Starta ett nytt näringslivsråd.

  * Inför ett maxtak på barngrupper i förskolan, med start för de yngre barnen.

  * Betala ut skadestånd till föräldrar som inte erbjuds förskoleplats inom fyra månader.

  * Skolor som inte fungerar ska kunna stängas eller sättas under tvångsförvaltning.

  * Pröva möjligheterna med fixrum för droganvändare.

  * Utred behovet av särskilda miljözoner för på vissa gator med mycket luftföroreningar.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.