"Lever inte ens upp till minimala krav"

ANNONS
|

Bottentrålning är en av de vanligare fiskemetoderna i svenska vatten. Men metoden innebär också stora påfrestningar på miljön, när trålarna dras över havsbottnen.

I samband med evenemanget Europas maritima dag fanns Jan Isakson, havsmiljöansvarig på Greenpeace, på plats vid Eriksbergskajen, tillsammans med andra aktivister iklädda bläckfisk- och algdräkter. De ville "markera havsvarelsernas missnöje".

– Länsstyrelsen har inte reglerat områden i havet som de är satta att skydda. Regeringen har sagt att fisket ska tillståndsprövas. Men det sker inte i praktiken. Sverige lever inte ens upp till de minimala krav på skydd som EU ställer, säger Jan Isakson, havsmiljöansvarig på Greenpeace, till GP.

ANNONS

Greenpeace har nu låtit göra en opinionsundersökning om svenskarnas inställning till bottentrålning. Resultatet visar att två av tre, 68 procent, av de som deltog i undersökningen tycker att metoden bör förbjudas. Ännu fler, nästan nio av tio, vill förbjuda allt fiske i skyddade havsområden.

- Fiske förekommer i de flesta av Sveriges skyddade havsområden. I fem av kustlänen bottentrålar man också i skyddade havsområden, säger Jan Isakson, havsmiljöansvarig inom Greenpeace i ett pressmeddelande. Vi anser att skyddade havsområden borde fredas helt, i synnerhet från miljöskadlig bottentrålning.

Stödet för att stoppa bottentrålning går över alla partigränser, även om stödet är starkast bland personer som sympatiserar med oppositionen. 76 procent av dem är för ett stopp. Bland dem som sympatiserar med allianspartierna är stödet för att stoppa bottentrålning 62 procent.

- De politiskt förtroendevalda har ett stort stöd hos svenska folket för att stoppa fiske i skyddade havsområden och att helt förbjuda bottentrålning, säger Jan Isakson.

ANNONS