Margite Guséus Nordenstam kämpar vidare för att få etablera Hundstallet i Göteborgsområdet. "När vi var på My Dog var det många som frågade hur det går egentligen. Vi har ju samlat in 20 miljoner till bygget, förtroendet för oss riskerar ruckas", säger hon.
Margite Guséus Nordenstam kämpar vidare för att få etablera Hundstallet i Göteborgsområdet. "När vi var på My Dog var det många som frågade hur det går egentligen. Vi har ju samlat in 20 miljoner till bygget, förtroendet för oss riskerar ruckas", säger hon. Bild: Izabelle Nordfjell

Lerum: Det vore jätteroligt att få hit Hundstallet

Hundstallet kommer att begära skadestånd från Göteborgs stad efter trasslet med bygglov. Samtidigt kan de vara på väg att få bygga sin anläggning – i Lerum.

ANNONS
|

Hundstallet i Stockholm och Skåne drivs av en ideell förening och verksamheten blev rikskänd förra året, efter tv-serien Bagges hemlösa hundar. Föreningen tar hand om hundar som behöver omplaceras till ett nytt liv, bland annat i samarbete med polisen.

Fick arrendera mark – men inte bygglov

I april skrev GP om föreningens försök att etablera sig även i Göteborg – försök som hade hamnat mellan byråkratins stolar. I tre år hade Hundstallet arrenderat mark i Bergsjödalen för att bygga ett hundstall där – men trots att fastighetskontoret arrenderat ut marken till dem fick de inte bygglov när ärendet väl kom till byggnadsnämnden.

– Naturligtvis räknade vi med att få bygga eftersom vi fått arrendera marken. Tidigare har vi ju etablerat oss i Stockholm och Malmö utan att stöta på något liknande det som hände i Göteborg, säger Margite Guséus Nordenstam, Hundstallets vd och verksamhetschef.

ANNONS

Under arrendetiden lade föreningen 1,2 miljoner kronor på projektering av den nya anläggning. Det är pengar som de nu kommer att begära tillbaka från Göteborgs stad – tillsammans med ett skadestånd.

"Advokaten säger att vi har ett case"

– Vi har just överklagat det avslagna bygglovet till mark- och miljööverdomstolen, det är en formalitet innan vi kan begära skadestånd. Det står i arrendeavtalet att ett hundstall ska byggas på marken så vår advokat säger att vi har ett case, säger Margite Guséus Nordenstam.

Men Hundstallet kan ändå vara på väg att etablera sig i Göteborgsområdet. Med hjälp av Sam Friberg, företagslots på Business region Göteborg, har de haft kontakt med flera kranskommuner.

– Jag har suttit med fastighetskontoret för att försöka lösa problemet, men Hundstallet tajmar helt enkelt inte med de stora processer för stadsutveckling som pågår i Göteborg just nu, Västlänken, Hisingsbron med mera som kräver mycket kapacitet från våra förvaltningar. Och det finns ingen detaljplan som innehåller djurskötsel. Men min bild är de kommit långt med till exempel Lerum, säger han.

I Lerum blir bygglov inget bekymmer

Och det stämmer. Mikael Jarenhielm, näringslivsutvecklare och företagslots i Lerums kommun, berättar att en lösning kan vara på gång.

– Att det dragit ut på tiden beror nog på ett missförstånd. Vi har industrimark i Stenkullen som vi kan sälja till dem, men på den får man inte ha jordbruksverksamhet. Först nyligen fick vi klart för oss att Hundstallets verksamhet inte räknas som jordbruk, utan djurvård. Och då kan alltihop komma i ett annat läge.

ANNONS

Mikael Jarenhielm berättar att han haft uppe frågan i en beredningsgrupp med folk från olika enheter, däribland bygglovsenheten.

Boverket får avgöra

– Vi beslöt att ställa frågan till Boverket, som bedömer verksamhetsgrenar kontra detaljplaner, om industrimark får användas till djurvård. Får vi klartecken där så fortsätter vi processen med Hundstallet och bygglov kommer inte att vara något problem. Får vi nej hos Boverket blir det värre, att ändra detaljplaner tar mycket lång tid. Men det vore jätteroligt att få hit Hundstallet, säger han.

Charlie Lejdbrandt är suppleant i Hundstallets styrelse, vice ordförande i Västra Kennelklubben och den som har kontakten med Lerums kommun.

– Lerum är jätteintressant för oss. Det ligger bra till kommunikationsmässigt, inte för långt från två flygplatser och bra pendeltrafik. Vi skulle jättegärna etablera oss där.

ANNONS