Ledande politiker förvånas av Higab-mutor

ANNONS
|

När GP på torsdagskvällen fick kontakt med Göteborgs ledande politiker, var han förstås redan informerad om utvecklingen i ärendet.

- Det är givetvis omöjligt att i dag se var detta kommer att sluta. Men jag blir mycket förvånad om Berndt Svensson inte går fri under den här utredningen, konstaterar Göran Johansson.

Stadens tyngste beslutsfattare är noga med att poängtera att han "inte vill spekulera" och att han "inte kan detaljerna".

- Jag tror helt enkelt inte att Svensson skulle riskera att sätta sitt anseende på spel i en sådan här situation. Vi har känt varandra sedan vi byggde Operan och jag har alltid upplevt honom som ärligt och rejäl.

ANNONS

Har han ditt fortsatta förtroende?

- Ja, givetvis.

Berndt Svensson ombud, advokat Anders Munck, förefaller också ta anklagelserna med ett visst lugn.

- Enligt min uppfattning hade åklagarsidan inte mycket att presentera under förhören. Bevisningen var så svag att jag nästan tror att det kan röra sig om ett missförstånd.

Bland andra ledande beslutsfattare är känslorna något hetare.

Oppositionsledaren Jan Hallberg (m) vill inte fälla någon dom över Berndt Svensson.

- Nej, absolut inte. Men blotta delgivandet av misstanke är allvarligt och bekymmersamt. Ur mitt perspektiv har jag alltid sett Berndt som en skicklig utvecklare av sitt bolag.

Att Higabs vd nu misstänks för mutbrott anses - av folkpartiets mångåriga kulturpolitiker Margita Björklund - vara lika horribelt som det 40 år långa hyreskontraktet.

- Det är klart - ett hyreskontrakt på 40 år - det låter ju helt galet, säger hon. Däremot har jag mycket svårt att tro att Berndt Svensson medvetet skulle göra något olagligt. Jag känner honom som en verklig helyllekille. Dock kan man ju bli inlurad i något. Ja, det här är svårsmält.

Moderatpolitikern Johnny Magnusson lämnade kommunpolitiken vid årsskiftet år 2000, men påminner sig raskt om de stora bekymmer man hade för den gamla teaterns fortsatta öden och äventyr.

ANNONS

Drift och underhåll kostade mycket pengar medan man funderade och letade efter hyresgäster. Teatern var en ren förlustaffär för Göteborg.

- Det låter ju som fullkomligt galna villkor, det måste jag säga. Som hyresgäst skulle jag aldrig skrivit på ett sådant kontrakt. Men det kan naturligtvis vara så att Higab ställt hårda villkor för att rusta upp huset som de gjorde. Det låter märkligt, men det kanske får sin förklaring när kontraktet granskas.

ANNONS