Polishelikopter och flera patrullbilar sökte efter de gärningsmän som beskjutit spårvagnsförare med grön laser under lördagskvällen.
Polishelikopter och flera patrullbilar sökte efter de gärningsmän som beskjutit spårvagnsförare med grön laser under lördagskvällen. Bild: TT

Laserattacker mot spårvagnar och polishelikopter

Tre spårvagnsförare blev attackerade med grön laser under färd vid Friskväderstorget under lördagskvällen, och spårvagnstrafiken stängdes av helt på platsen. Kort därefter attackerades en polishelikopter.

ANNONS
|

Polisen fick in larmet strax innan klockan 22 under lördagskvällen. Tre spårvagnsförare hade blivit belysta med laser under färd vid Friskväderstorget, och man bestämde att stänga av trafiken förbi platsen.

– Vi vet inte hur länge stoppet kommer pågå, men det är vakter på väg ut just nu. Men ännu har vi ingen prognos, sade Tina Zarei, störningskoordinator på Västtrafik.

Från balkong

Enligt Västtrafiks störningsjour var det en grupp ungdomar som hade belyst spårvagnarna. Polisen skickade flera enheter till platsen, samt en helikopter.

– Tre vagnar blir belysta med grön laser från balkong. De har dragit in trafiken och ingen förare har blivit skadad, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

ANNONS

Helikopter attackerad

Strax efter det första larmet blev även polishelikoptern belyst av laser – från en annan plats. Poliserna i helikoptern blev inte skadade, berättar Göran Carlbom vid polisen, men man kunde lokalisera gärningsmännen till Slätta dammområdet.

– När patrullen kom fram till platsen kunde två personer gripas. Lasern är också tagen i beslag. Det var i en lägenhet de hittade laserpekaren, säger han.

Inte samma gärningsmän

Vid 22.30-tiden meddelade polisen att insatsen vid Friskväderstorget var avslutad, och Västtrafik att trafiken upptogs som vanligt igen. Man hade inte lyckats gripa några gärningsmän.

– Inga anträffade, vi har släppt insatsen. Helikoptern har varit där och sökt men har inte kunnat lokalisera varifrån lasern kom, säger Göran Carlbom.

Göran Carlbom berättar att attacken mot polishelikoptern och attackerna mot spårvagnarna var två skilda händelser, utförda av olika gärningsmän. I det ena fallet kunde man göra ett gripande, i det andra kom gärningsmännen undan.

ANNONS