Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/3

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Larm om förhöjt värde av radioaktivitet i Göteborgs hamn

  Räddningstjänsten larmades under fredagsförmiddagen ut till Energihamnen i Göteborg. Det initiala larmet uppgav att man uppmätt förhöjda värden av radioaktivitet i området. Insatsen avslutades strax efter klockan ett då man ännu inte hittat källan till den påstådda läckan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det första larmet kom in till räddningstjänsten klockan 11.24. Enligt larmet till SOS handlade det då om ett strålningsutslag som uppmätts i hamnen.

  – Vi är på plats med enheter i från två räddningsstationer och olika ledningsmyndigheter, säger larm- och ledningsoperatören Peter Zettersten.

  Räddningstjänsten upprättade en så kallad brytpunkt i närheten av platsen där det förhöjda radioaktiva värdet uppmätts.

  – Jag vet inte var man fått utslag, bara att det är i Energihamnen, säger Zettersten.

  Polisens bombskydd kallades in för att följa händelseförloppet via radio, och polisen startade en så kallad särskild händelse.

  MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, uppger att de informerades om händelsen, men att SOS Alarm inte tagit kontakt med dem.

  Vakt uppmätte de förhöjda värdena

  Stefan Strömberg är PR- & communications officer för Göteborgs hamn och berättar att det var en av vakterna som uppmätte de förhöjda värdena.

  – Så han följde rutinerna och slog larm. De har handmätare med sig på sina ronder och när den gav utslag så larmade han räddningstjänsten, säger han.

  Strömberg säger att man samarbetar med räddningstjänsten på plats i Skarvikshamnen.

  – Nu håller man på med vår personal att skaffa fram ett finare instrument för att kunna göra en tydligare bedömning. Men just nu finns det inget som tyder på någonting. Det kan lika väl vara fel på handinstrumentet, säger han och fortsätter:

  – Jag kan tillägga också att det inte finns någon hantering av denna typ av material här i hamnen, säger Stefan Strömberg.

  "Händer väldigt sällan"

  Strax efter klockan ett meddelade räddningstjänsten att de lämnade platsen.

  – Vi har fortfarande inte uppmätt några förhöjda värden, säger Madelein Nilsson, stabschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

  Caroline Falkengren är pressansvarig på Strålsäkerhetsmyndigheten.

  – Den här typen av händelser sker väldigt sällan. Rutinen är att om man uppmäter ett förhöjt värde så ska man kontakta oss, och det har man gjort i det här fallet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.