Langaren Tobias: Så säljs knarket i Göteborg

Hotspots, hemliga nätverk och massutskickade sms. GP har träffat langaren Tobias som berättar hur knarkhandeln på Göteborgs gator går till.

ANNONS
|

Någonstans i stan vibrerar en telefon. Den vibrerar exakt samtidigt som många andra mobiler. Ett massutskickat sms. GP har tagit del av originalmeddelandet.

”Hej, doktorn här. Nu finns massa nytt på lager. benso, tram, Oxy. Först till kvarn.”

”Doktorn” är ingen riktig doktor. Han är en gatulangare som narkomaner ringer när de behöver stilla den värsta abstinensen.

–Jag vet faktiskt inte om det är svenska eller utländska piller han säljer. Men troligtvis är mycket importerat, säger Henrik som är en av kunderna.

Han är en av alla missbrukare som GP kommit i kontakt med runt om i Göteborg. Det är många som vill berätta hur det går till.

ANNONS

En annan vi kommit i kontakt med är 26-årige Tobias. Han har själv varit langare i flera år och heter egentligen något annat.

–Det är olika vart langare får tag i piller. Vissa köper in från utlandet. De tar en bil ner till Portugal eller något Balkanland och lastar bilen full med mediciner. Men det vanligaste om vi snackar vardagslangning är nog att man får piller på recept här i Sverige och sen säljer vidare till folk man känner, säger Tobias.

Tobias har testat det mesta på marknaden utom heroin. Framför allt var det läkemedel han fastnade för – Lyrica och Tramadol. Tobias berättar att han kommer från välordnade förhållanden – en typisk medelklassfamilj med oskilda föräldrar. När GP möter honom är det svårt att se att han skulle ha missbrukat sen han var 14 år. Från början var det marijuana och hasch, sen övergick det till allt från amfetamin, GHB och läkemedel.

Hans föräldrar märkte aldrig någonting. De små tabletterna gömde han enkelt i byxfickan. Tobias säger i dag att det berodde på att han i grunden var deprimerad – något han blev medveten om långt senare.

–Det handlade nog mycket om självmedicinering i grunden. Man gillade känslan av att ha kontroll och vara skärpt när man tog drogerna, säger han.

ANNONS

När Tobias var 17 år började han själv langa narkotika. Syftet var snabba pengar och affärerna skötte han uteslutande via telefon. Mycket av narkotikan, främst cannabis, köpte han hos knarkgrossister i andra svenska städer för att sedan sälja vidare den dubbelt så dyrt i Göteborg.

I dag säger han att mycket handel sker via nätet och postorder. En del som är it-kunniga använder också det så kallade dark web, en dold del av internet där all kommunikation sker krypterat och användare är anonyma.

Mycket säljs också i slutna Facebook-grupper. De kräver ofta inbjudningar och annonser läggs ut med bara minuters mellanrum. I en av grupperna hittar GP annonser med det ångestdämpande läkemedlet Xanor. I en annan säljer någon Lyrica – tre tabletter kostar 90 kronor. De kommer enligt annonsören från svenska apotek.

De som inte langar via nätet använder ofta så kallade försäljningstelefoner, i vissa kretsar kallade ”becknar-telefoner”. Beckna är slang för sälja. En enkel googling på ”beckna+telefon” gav till för bara några dagar sen direkt träff på en billig knapptelefon på Siba för 149 kronor. På hemsidan hade någon kommenterat ”Bästa becknar luren. Kommer aina äre bara kasta den. Köpa ny”. Kommentaren hade gillats 38 gånger. Efter att GP besökt sajten har annonsen tagits bort.

ANNONS

Tobias berättar att langare ibland hyr ut sina becknar-telefoner. 500 kronor per vecka kan det kosta och den som hyr får då en telefon med hundratals nummer till kunder.

Eftersom Tobias själv är kund förekommer han också i kontaktlistorna på försäljningstelefonerna. Han håller upp sin telefon och visar ett sms från ett okänt nummer där någon erbjuder försäljning av ett narkotiskt preparat.

–Kontakterna är det som är värdefullt för langare.

Under GP:s granskning har vi talat med både unga och äldre missbrukare som vittnar om hur läkemedel blivit allt ”hetare” på gatan. Även Tobias, som nu slutat langa, vittnar om det samma.

–Jag tror att folk märkt att det inte behövs så mycket för att uppnå effekt. Dessutom går det att få ut lagligt om man går till en läkare och överdriver lite. Läkemedel känns inte lika ”smutsigt” som tjack och GHB till exempel, säger han.

Han menar att acceptansen för narkotika börjat sjunka allt längre ner i åldrarna i och med den pågående debatten om huruvida Sverige bör legalisera narkotikabruk.

–I grunden känns det fel. Nu röker jag fortfarande cannabis ibland, men när det gäller läkemedel och tyngre narkotika borde systemet snarare skärpas, säger han.

ANNONS