Lakrits är det nya svarta

ANNONS
|

Göteborgs lakrits- & chokladfestival har dragit in på Park Avenue under fredag, lördag och söndag och lockar i år 30-talet utställare. De har plockat med sig lakrits i alla former. Mjuk och hård, salt och söt, i pulverform och som rot, i muffins och som örhängen. Dessutom finns marzipan, choklad och diverse delikatesser.

Göteborgarna Elin Reinhardt och Pernilla Taxén har redan flera påsar godsaker i händerna och har just provat popcorn, smaksatta med bland annat lakrits.

- Söta popcorn blir lite krock i skallen, men det var intressant och ganska gott, tycker Elin Reinhardt.

Förutom att provsmaka och handla kan besökarna avnjuta en specialkomponerad meny i restaurangen eller skapa konstverk av lakrits och vinna en resa till Lakritsfabriken i Helsingborg.

ANNONS

Arrangörerna hoppas på mellan sextusen och sjutusen besökare under festivalens tre dagar. Hittills ser det bra ut men det största hotet är vårsolen utanför, berättar Stefan Adolfsson.

Göteborgs enda renodlade lakritsbutik finns föga otippat också på plats. Den lystrar till det deskriptiva namnet Sjutton kvadratmeter lakrits och öppnade för sju månader sedan av lakritsälskaren Andrea Salomonsson.

- Jag gillar saltlakrits mest, extremt salt. Så har det alltid varit, säger hon samtidigt som hon servar kunder på löpande band.

Tidigare jobbade hon på Göteborgs te- & kaffehandel och när kunderna allt oftare frågade efter lakrits tog hon steget och startade eget.

Hittills har det gått utmärkt och hon tror inte att lakritsvågen kommer att ebba ut i första taget. Lakrits går att kombinera med i princip allt, menar hon, och folk vågar experimentera allt mer.

Som svar på frågan hur man bäst njuter lakrits pekar hon på en salmiakkolastång och säger:

- När man tar ett bett i den… Först den salta lakritssmaken och sedan kommer den söta gräddkolan, det är den perfekta lakritsstunden.

ANNONS