Lösa ormar ett problem

ANNONS
|

En ordningsvakt upptäckte den levande ormen i en papperskorg utanför apoteket i Angereds centrum på torsdagskvällen. Ormen, som visade sig vara en vanlig huggorm, var i dåligt skick och dog i polisens förvar.

Mängden upphittade och beslagtagna ormar, ödlor och grodor ökar rejält på våren och sommaren. Den vanligaste orsaken är att de smiter ut genom öppna fönster och far illa ute i den svenska naturen. Olaglig handel med reptiler ökar också, eftersom smugglingen är mer utbredd i semestertider.

I många fall är det vetenskapscentret Universeum i Göteborg som tar hand om reptilerna. De vanligaste arterna är boa och majsorm, men det händer att svenska arter som snok kommer in.

ANNONS

- Snokar är luriga. Om de är grönaktiga i färgen tror folk att det är grön mamba, säger Jan Westin, utvecklingschef och ansvarig zoolog på Universeum.

Till skillnad från Skansenakvariet och Malmö museum är Universeum ingen godkänd rescue-anläggning för utrotningshotade arter. Det är ett problem, enligt Jan Westin, eftersom det kostar pengar och tar tid att artbestämma, undersöka och i vissa fall sköta om reptilerna i väntan på rättegång vid misstanke om brott.

- Vi har möten med olika djurrättsorganisationer och lokala politiker för att bilda vad vi kallar ett "animal welfare center", säger han och förklarar att även icke utrotningshotade arter och tama djur som hemlösa katter skulle tas om hand där.

En engagerad politiker är Lisbeth Grönfeldt Bergman, moderat och vice ordförande i miljönämnden i Göteborg. Hon hoppas att statlig, regional och kommunal finansiering kan göra anläggningen möjlig.

- Vi bryter mot lagen här i Göteborg när vi inte tar hand om våra djur.

ANNONS