Lön för mödan i klass 9 A

ANNONS
|

Klassrådet har dragit igång. Någon vill veta när övervakningskamerorna kommer upp. Klassföreståndaren Joakim Eriksson informerar om varför skoltoaletterna är låsta. Skälet är att det nyligen brann på en toalett.

Sara Zaben är sekreterare under klassrådet och antecknar. Hon älskar skolan och drömmer om att bli barnläkare. En av hennes systrar har pluggat vidare efter gymnasiet, men hennes föräldrar är arbetslösa. Kanske är det deras situation som driver henne.

- Jag vill bli något och jag har verkligen kämpat, säger Sara.

Sedan i våras har hon höjt sig i sex ämnen.

Så här i slutet på terminen är betygen det givna samtalsämnet.

ANNONS

- Jag har tittat på betygslistorna. Det ser väldigt bra ut. De flesta har höjt sig i ett eller flera ämnen. Vi ska fira det, säger Joakim Eriksson.

GP har tidigare berättat om klass 9 A. Joakim har haft flera av eleverna sedan de var elva år. I sexan och sjuan hade eleverna stämpeln som spralliga och stökiga. Fokus riktades på allt annat än skolarbete.

Men något har hänt.

- Vi har bestämt oss för att kämpa och vi har lärare som har peppat oss, säger eleven Mir Ali och klasskamraten Alex Nguyen nickar.

- Jag försöker sköta mig nu och ska satsa allt in för att komma in på den gymnasieutbildning jag vill, säger han.

Bara var tredje elev på Gårdstensskolan gick ut med behörighet till gymnasiet förra året. Skolan fick bottenplaceringen i kommunen.

Årets nior har betydligt bättre resultat. Det visar julbetygen.

60 procent av eleverna i 9 A fick minst godkänt i alla ämnen. Det är en höjning med tio procent jämfört med vårterminen. Joakim tror att några till kommer att höja sig till våren. Det är framför allt matten som eleverna måste kämpa mest med.

- Vi har också nyanlända som drar ner statistiken eftersom de inte klarar svenskan, säger han.

ANNONS

Sara tycker att det har blivit lugnare i klassen och är nöjd med lektionerna. Men fortfarande är det stökigt på rasterna och det händer saker hela tiden. Brandlarmet går emellanåt, elever bråkar och det är ett grovt språkbruk.

Snart är det lunchdags. Skal från pumpafrön och chipsrester fyller golvet i kapprummet. Eleverna börjar bli hungriga, men än är det inte deras tur att gå till bamba än.

- Det är ingen god mat i dag, ropar någon efter att ha tittat på sin lunchapp i mobiltelefonen.

Några killar från Smyrnakyrkan ställer upp ideellt som skolvärdar på rasterna utöver ordinarie personal som går på schema. Kaféet är stängt sedan något år tillbaka, men det finns pingisbord och spel att låna. Till våren blir det ett helt nytt skolvärdssystem. Skolan satsar på fler rastvärdar. De elever som vill utbildas till aktivitetsansvariga. Det kan handla om att ordna en pingisturnering eller något annat på rasten.

- Två vuxna och två barn jobbar ihop på rasterna. Det här är en norsk modell som vi tror kan fungera bra, säger rektorn Anna Kern.

Trots att det ser ut som att årets nior kan få det bästa resultatet av alla nior som gått ut på Gårdstensskolan under 2000-talet återstår mycket jobb på skolan. Det har varit ett stökigt läsår och det krävs stora insatser för att få det lugn som alla önskar.

ANNONS

- Vi som jobbar på skolan är ganska luttrade, men vi reagerar olika av allt som händer. Just nu orkar jag bara lägga energi på att gå i mål med niorna, säger Joakim Eriksson.

Det har varit ett stökigt läsår på Gårdstensskolan. Skolan fick svidande kritik av Skolinspektionen våren 2012.

Nu pågår ett arbete för att vända trenden. Några åtgärder, som redan införts eller är på gång under våren:

¤ Fler rastvärdar.

¤ Skolan har fått pengar av Skolverket för att starta lovskola på sportlovet och påsklovet.

¤ Läxhjälp till elever som önskar utökas.

¤ Nya ordningsregler har införts.

¤ Hårdare tag då det gäller frånvaron på skolan.

¤ Samarbete med närpolisen som genomfört ett antal orossamtal med elever som ligger i riskzon att hamna snett.

¤ Kameror på skolan.

¤ Handledarna från Skolverket fortsätter. De arbetar med att utveckla och inspirera lärarna på Gårdstensskolan.

¤ Införande av nya rutiner för elevhälsoarbetet.

¤ Extra undervisning för elever i behov av stöd.

¤ Ny samrådsgrupp med föräldrar som träffar rektor.

¤ Regelbundna värdegrundssamtal och övningar med alla klasser.

ANNONS