Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lööf: "Dags att C tar plats i Göteborg"

Lägg ned kommunala bolag för att rensa upp bland mutor och korruption, bygg tätt och högt och inför skatt på dubbdäck. Det är en grön, liberal politik med näringslivet i fokus som ska ta Centerpartiet till kommunfullmäktige i valet 2018.
– Vi behöver byta politiker, säger Emmyly Bönfors, partiets förstanamn i Göteborg.

Sedan 2010 har Centerpartiet varit utanför kommunfullmäktige i Göteborg. Valresultatet 2014 stannade på 2.6 procent. Inte tillräckligt då, men valsystemet har gjorts om och 2018 räcker det med två procent för en fullmäktigeplats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I en opinionsmätning från Skop från december svarar fyra procent av de tillfrågade att de skulle rösta på C i kommunvalet och antalet partimedlemmar har mer än dubblerats de senaste fem åren, från 195 medlemmar år 2013 till 417 medlemmar år 2017.

– Vi har medvind både nationellt och lokalt, säger Emmyly Bönfors.

Hon är partiets ordförande i Göteborg och toppar listan till kommunvalet. GP träffar henne under Centerpartiets kommun- och regiondagar i Hisings backa.

"En kultur i staden"

I partiets kommunala handlingsprogram för 2018 beskrivs politiken som "grön, social och jordnära liberalism". Partiet vill förbättra företagsklimatet och se över och minska antalet kommunala bolag. Kommunen ska inte driva näringsverksamhet där privata företag lika gärna kan agera.

Men partiet menar också att det är ett sätt att rensa bort ryktet om korruption och mutor.

– Det är en kultur i staden. Vi behöver byta politiker för att ändra det. Oavsett hur många policys man har är det en kultur, säger Emmyly Bönfors.

"Vi är inte bilfientliga"

Emmyly Bönfors säger att partiet hittar stora väljargrupper bland de unga, miljöintresserade.

– Jag tror också att många ser att Centerpartiet förenar stad och land, säger hon.

Partiet vill se en grön stadsutveckling. Det ska odlas i staden och på taken, miljonprogrammen ska renoveras på ett hållbart sätt och Göteborg Energi bli klimatneutralt genom att gå från naturgas till biogas.

Man vill också införa en avgift på dubbdäck, göra det dyrare att parkera på gatan och billigare i p-husen och fasa ut biltrafiken från city.

Hur ser du på risken att er politik framstår som bilfientlig?

– Fast vi är inte bilfientliga. Bilen är ett jätteviktigt transportsätt, det beror på var man befinner sig i livet. Vi vill ju stoppa utsläppen från bilarna, säger Emmyly Bönfors.

Hon vill se parkeringar under jord, snarare än på gatan för att frigöra utrymme för att förtäta och bygga på höjden och bevara grönområden.

– Man kan också tänka sig att man har mindre trafik i innerstaden. Men varutransporter ska fortfarande kunna leverera.

– Där människor rör sig mycket ska man kunna gå till fots, säger Emmyly Bönfors.

Hon jämför med Götgatan i Stockholm och Ströget i Köpenhamn och säger att även Göteborg skulle kunna ha fler bilfria gator.

– Göteborg ska vara en mer dygnet runt-öppen stad.

Lööf: "Dags för maktskifte"

Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger att det är dags att Centerpartiet tar plats i Göteborg. Från nationellt håll har partiet satsat extra på Göteborg, genom att stödja de lokala politikerna.

– Det känns väldigt lovande. Det är dags för ett maktskifte även i Göteborg där Socialdemokraterna har styrt allt för länge, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.