Långa köer till äldreboenden i Göteborg

I Göteborg ligger väntetiden för en plats på ett äldreboende i snitt på 97 dagar. Enligt kraven från socialstyrelsen ska väntetiden inte överskrida 90 dagar. – Vi håller våra tider i dag, men när personer tackar nej till erbjudna platser och får vänta längre på en attraktiv plats så drivs snittet på kötiderna upp, säger Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

Göteborgs Stad hamnade på plats 196 av 226 kommuner som lämnat uppgifter på antal dagar det tagit från att en ansökan om en plats på ett äldreboende godkänts tills inflyttning kan ske. Det är siffror från öppna jämförelser inom äldrevården som nyligen presenterades av Sveriges Kommuner och Landsting. Snittiden för att få en placering i Göteborg är 97 dagar enligt samma siffror. Det är sju dagar över gränsen på 90 dagar som socialstyrelsen satt. Men enligt kommunen själva är det inte bara deras fel att kötiderna i snitt är längre än vad kraven på 90 dagar säger.

– Alla får ett erbjudande om en plats på äldreboende i dag i kommunen inom 90 dagar. De som har en väntetid på över 90 dagar i dag beror enbart på att de tackat nej till en plats och vill ha något bättre än det vi erbjudit, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd med äldreomsorgen som ansvarsområde.

ANNONS

Att snittiden för de som väntat på en plats på äldreboende i Göteborg ligger i snitt 7 dagar över socialstyrelsens krav betyder att det finns flera äldre som fått kortare väntetid, men även de som fått vänta längre än 97 dagar. Får någon vänta mer än 90 dagar på ett erbjudande om en plats, så måste kommunen själva anmäla fallet till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO. Totalt rapporterade Göteborgs Stad 84 sådana fall under 2016.

– Vi har haft några fall under tidigare år som inte fått erbjudande inom 90 dagar och det är allvarligt, så ska det inte vara. Men tyvärr kan det bli fel, det finns en prognos som vi planerar efter och det finns felmarginaler som skedde när det blev en topp förra året. Men nu är antalet som söker på nedgång igen. Det är en balansgång att matcha behovet. En tom plats kostar 300 000 kronor om året, så vi kan inte ha får många mot behovet heller, säger Daniel Bernmar.

"84 fall är 84 för många"

Kristdemokraternas kommunalråd David Lega anser att det inte ska få ske sådana fel i beräkningarna.

– 84 fall är 84 för många. Man ska inte behöva råka ut för den behandlingen på ålderns höst. I vår budget hade vi utrymme för fler äldreboenden som kunde börjat byggas direkt när mandatperioden började om vår budget röstats igenom. Vid behov ser vi även gärna ett samarbete med privata aktörer så att de som vill ha en plats ska få den så snart som möjligt, säger David Lega (KD).

ANNONS

Om behovet av att få en plats kommer snabbt, blir varje dag i väntan extra krävande. Men enligt Daniel Bernmar är planerna igång på fler äldreboenden.

– Vi har fem boenden med cirka hundra platser i varje som vi vill få byggda så fort som möjligt. Målet är att de ska stå klara till år 2021-2022. Med tanke på hur mycket överklagande det är så kan det ta längre. Men vi har ändå inte samma topp på antalet sökande som vi hade förra året. De som söker nu får bara vänta längre om de tackar nej till platser för att de vill på bo ett specifikt ställe som inte har lediga platser, säger Daniel Bernmar.

Men är det inte rimligt att tacka nej till att bo i ett område som man inte har någon anknytning till, långt från vänner och släktingar i de fall som det är så?

– Det är flera i dag som vill bo nära anhöriga, men att bygga nya hus för att få fler platser tar tid. Men vilka stadsdelar som är populärast tar vi hänsyn till när vi bygger, säger Daniel Bernmar.

Fakta: Äldreboende

Äldreboende: Samlingsnamn för boenden (lägenhet eller rum) anpassade för dem som behöver mer omfattande vård och omsorg. Tillhandahålls via kommunernas socialtjänst och kräver ett biståndsbeslut. Själva boendet kan vara kommunalt eller privat.

Särskilt boende: Samma som äldreboende.

Äldreboendena kan vara av olika typer, beroende på hjälpbehov, och benämnas servicehus, gruppboende, sjukhem och/eller eller vård- och omsorgsboende.

Seniorboenden/trygghetsboenden: Alternativ på den öppna bostadsmarknaden. Kräver alltså inget biståndsbeslut.

Källa: Socialstyrelsen

Längsta och kortaste väntetiderna

Kommuner med kortaste respektive längsta väntetider (från ansökningsdatum till erbjudet inflyttningsdatum) till äldreboende 2016. Väntetid i riket (baserat på uppgifter från 226 kommuner) tillagt, liksom väntetider i Stockholm, Göteborg och Uppsala. (Uppgift för Malmö saknas.)

Rankning. Kommun Väntetid, antal dagar

1. Arjeplog 5

2. Vänersborg 8

3. Gullspång 10

3. Säffle 10

5. Gnosjö 11

5. Hylte 11

5. Lidköping 11

27. Stockholm 22

RIKET 57

115. Uppsala 48

196. Göteborg 97

222. Lindesberg 145

223. Svenljunga148

224. Fagersta 160

225. Hallstahammar 178

226. Ljusdal 210

Källa: kolada.se/SKL:s Öppna jämförelser

ANNONS