Suad Khalid får hjälp Zackarias Hussein med kemistudierna.
Suad Khalid får hjälp Zackarias Hussein med kemistudierna.

Läxhjälp hotas av nedläggning

ANNONS
|

I en liten trästuga intill Hammarkulletorget sitter drygt tio ungdomar mellan tolv och sjutton år försjunkna i skolarbete. Det är söndag eftermiddag och djup koncentration råder. Zackarias Hussein går runt och förklarar, omväxlande på svenska och somaliska, som är de gemensamma språken för de flesta i rummet. Själv studerar han kemi på högskolan och kommer hit för att undervisa på sin fritid.

– Det här känns så viktigt att jag gärna vill hjälpa till. Många som kommer hit är nyinvandrade och då är det svårt att hänga med om man inte får hjälp.

En av dem som kommit hit länge är Suad Aden som läser andra året på Burgårdens naturvetenskapliga program. I nian gick hon hit och fick hjälp med matematiken, och hon tror att det har bidragit starkt till att hon gick ut med godkänt betyg. Nu har hon kommit hit för att plugga kemi inför ett prov.

ANNONS

– Det är lättare att koncentrera sig här än hemma. Här kan jag också få hjälp på mitt modersmål somaliska.

Arbetar ideelt

En stor grupp föräldrar i Hammarkullen arbetar ideellt för att göra läxhjälpen möjlig. De turas om att hålla koll, städa lokalen och se till att ungdomarna kommer i tid. Varje lördag och söndag hålls två pass efter varandra, och alla grupper är fulla. Många har köat i månader för att få en plats.

– Det ger så tydliga resultat. Väldigt många har höjt sina betyg och lärarna på skolan säger att de ser stora förbättringar hos de elever som går hit, säger Ahmed Farah, som är en av föräldrarna som engagerat sig.

Trots att så många arbetar gratis är det inte säkert att läxhjälpen kan finnas kvar särskilt länge till. Fram till årsskiftet är hyran för lokalen finansierad av skattemedel, men därefter är det högst osäkert om det kommer finnas pengar till att hålla öppet.

– Vi vet inte vad som händer sedan. Men vi ska kämpa för att ha läxhjälpen kvar. Det här är så viktigt för att våra barn ska kunna vidareutbilda sig och få jobb, säger Ahmed Farah.

Fakta: Här finns läxhjälp

Gratis läxhjälp i Göteborg:

ANNONS

Chalmers: Studenter på skolan erbjuder sedan flera år tillbaka läxhjälp för elever i olika åldrar. Tisdag-Torsdag får gymnasieelever hjälp i Chalmersbiblioteket.

Stiftelsen läxhjälpen: Ordnar läxhjälp på Bergsjöskolan, Gårdstensskolan, Hjällboskolan, Lövgärdesskolan och Nytorpsskolan.

Bibliotek: Flera bibliotek runtom i staden erbjuder läxhjälp på vardagar. Datum och tider finns på Göteborgs stads hemsida.

Khan Academy: Gratis internetskola som nyttjas av miljontals människor världen över. Har bland annat föreläsningsvideor och steg-för-steg-förklaringar på matteproblem.

Fakta: Stora skillnader

Elever med svensk bakgrund och högutbildade föräldrar hör till dem som klarar skolan bäst, visar Skolverkets statistik inte helt överraskande. Närmare 30 procent av eleverna vars föräldrar endast har förgymnasial utbildning fick våren 2013 inte godkänt betyg i ämnet matematik. Motsvarande siffra för barn till föräldrar med eftergymnasial utbildning var 3,5 procent. Elever som är nyinvandrade till Sverige och elever som invandrat till Sverige efter skolstart har betydligt sämre genomsnittligt meritvärde och lägre andel med behörighet till yrkesprogram, jämfört med de med svensk bakgrund och de som invandrat före skolstart.

ANNONS