Läsare fortsätter engagera sig

ANNONS
|

Under onsdagen lade vi ut Leif Blomqvists reseräkningar på gp.se. Han var ordförande i trafiknämnden då de första spårvagnarna köptes in från Italien. Även reseräkningar från förre kollektivtrafikchefen Bernt Nielsen och Roland Rydin (M) ligger ute.

Läsarna reagerade direkt och ville diskutera räkningarna eller annat som har med GP:s artiklar om spårvagnsaffären att göra. Leif Blomqvist (S) var bland de första som mailade för att berätta vad han gjorde i Rom med 13 andra från Göteborg:

"Vad gäller Rom 2005 så var det på en UITP-kongress (UITP är den internationella kollektivtrafikorganisationen där trafiknämnden var medlem). Den har ingen direkt koppling till Ansaldo. Däremot var de liksom nästan alla andra tillverkare av fordon och utrustning utställare" skriver Blomqvist.

ANNONS

En före detta politiker har tips om vad vi ska ta reda på då det gäller resorna:

• Under vilken tid på året ägde de s.k. studieresorna, som berörde spårvagnsinköpen rum?

• Hur mycket kostade utflykterna skattebetalarna i kommunen?

En läsare tycker att italienarna har fått för mycket kritik och vill att politikerna i Göteborg ska ta ett större ansvar för den dåliga affären: "Bra början innan man anklagar folk för en massa osanningar och polariserar människor plus stigmatiserar folkgrupp. Börja gör rent hus på hemmaplan så kommer dem hitta vilka politiker och tjänsteman som gjort affären."

Även Jan är inne på samma linje om ansvarsutkrävande: "Tack för bra initiativ, inte minst att du tar läsarnatillhjälp! Dock en reflektion, vilken förvisso integäller endast denna 'affär'; frånvaron av ansvarsutkrävande ärofattbar. Kanske inte för inte som svenska språketsaknar en direkt översättning av 'accountable'.En motsvarande blunder inom den privata sektorn hade sannolikt inneburit avsked, medan i det offentligalåterdet ofta "vi fårlära avdenna erfarenhet närvi går vidare"....!"

Nu blir det lättare att granska och kommentera spårvagnsaffären med vår interaktiva tidslinje och vår nya blogg, spårvagnsbloggen. Du hittar den på gp.se.

Vi tror att ni tillsammans kan komma längre och djupare ner i dokumenten. Så ni som redan hört av er, gör det gärna igen på bloggen så kan andra ta vid och fortsätta granska och kommentera.

ANNONS

Materialet har växt och för att göra det överskådligt har vi skapat en interaktiv tidslinje. Där kan du följa affären från anbud fram till i dag. Du kan sortera det på olika sätt och du hittar länkar till dokument och artiklar. Även tidslinjen är ett levande dokument som vi kommer fortsätta att fylla på med relevant information så snart vi får tag i den.

Förutom bloggen kan du också så klart fortsätta tipsa oss anonymt via mejl: goteborg@gp.se eller vår direkttelefon 031-62 46 96.

Vi hörs på bloggen och ses i papperstidningen!

ANNONS