Lärarvikarier sparkades - efter misstänkt extremism

ANNONS
|

Två män som jobbat som timvikarie på en skola i Göteborg har anmält rektorn på skolan till diskrimineringsombudsmannen, DO. Detta efter att ha fått veta att de inte fick fortsätta jobba på skolan, skriver GT.

– Men jag fick samtal och information som inte kändes bra. Det skapades en oro bland elever och föräldrar. Då är det min plikt som tjänsteman att agera för skolans och barnens bästa, säger rektorn till GT.

Det fanns misstankar om att de två männen kunde ha kopplingar till våldsbejakande extremism.

– Det är min skyldighet att agera vid minsta misstanke om att personal har närhet till våldsbejakande, antidemokratiska rörelser. Jag använde nog också begreppet våldsbejakande extremism vid samtalet med de båda, säger rektorn till GT och berättar att det bara handlade om misstankar, inga konkreta bevis, men att det ändå räckte för att fatta beslutet.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Ledande i gängkonflikten - vikarie på förskola

Digert brottsregister

Tidningen skriver att oron bland annat byggde på att en av vikarierna hämtades in av polisen efter misstankar om att han utnyttjat en ung flicka sexuellt på en annan ort. Men dessa misstankar har lagts ner. Mannen ska dock ha ett digert brottsregister och dömts för bland annat narkotikabrott och ringa vapenbrott.

Han ska också tidigare ha tvingats bort från ett annat skoljobb. I en tidigare artikel som GT skrivit framgår det att mannen var anställd på ett bemanningsföretag med vikarier som Göteborgs stad anlitar. De påstår att de alltid gör en noggrann bakgrundskoll på alla vikarier som hyrs ut till förskolor och skolor. Så även i detta fall:

–Vi har tagit ett belastningsregisterutdrag där det inte står någonting, sa vd:n på Bemanningsföretaget då till tidningen.

I sina anmälningar till DO skrev männen att rektorn inte har några konkreta bevis för det som påstås. De hävdar att misstankarna byggde på deras religiösa tillhörighet, skriver GT.

DO håller på och tittar på ärendet och just nu väntar de på svar från Stadsledningskontoret i den aktuella stadsdelen.

ANNONS