Tuff arbetsmiljö för lärarna sänker Göteborg på skolrankingen.
Tuff arbetsmiljö för lärarna sänker Göteborg på skolrankingen. Bild: Hossein Salmanzadeh / TT

Lärarnas arbetsmiljö straffar Göteborg i skolrankingen

Göteborg klättrar ett steg på Lärarförbundets skolranking, men ligger fortfarande på den nedre halvan. Det är framför allt lärarnas arbetsmiljö som försämras.

ANNONS

Lärarförbundets årliga skolranking är inte alltid rolig läsning för Göteborg. Staden har länge befunnit sig på nedre halvan och hamnar i år på plats 178 av landets 290 kommuner – 99 platser efter Stockholm.

Det är ett steg upp jämfört med föregående år. På plussidan kan man räkna in resurser till skolan, utbildade lärare, lönenivån, meritvärdet för årskurs 9, andel godkända elever och andel som klarar gymnasiet inom tre år. I samtliga dessa kategorier klättrar Göteborg på rankingen.

Däremot sjunker staden i kategorierna lärartäthet, friska lärare, andel med högskolebehörighet och i en jämförelse mellan faktiskt och förväntat meritvärde i årskurs nio.

ANNONS

Renodla yrket

En bromskloss verkar med andra ord vara lärarnas arbetsmiljö. Enligt Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för skolan, är lärarnas arbetsmiljö i fokus för den nya omorganisationen av grundskolan i en central nämnd.

– Vi ska se till att varje yrkeskategori gör det de är bäst på. Lärarna ska få utveckla undervisningen, och möta eleverna i deras behov, medan andra yrkesgrupper kan sköta det administrativa till exempel, säger hon.

Helene Odenjung (L) håller med om att läraryrket behöver renodlas. Hon lyfter fram att Liberalerna föreslagit att lärarassistenter ska avlasta lärarna i deras arbete. Som exempel ger hon Borås, där en arbetstidskartläggning visade att varje lärare lägger i snitt två timmar om dagen på att vara till exempel rastvakt eller bussvakt.

– Det blev totalt 4000 timmar i veckan på olika vaktuppdrag. Motsvarar hundra heltidstjänster. Får lärare vara lärare i större utsträckning kan det i sig göra att de trivs bättre på jobbet, säger hon.

Vad tänker du om att Göteborg faller i rankingen på just dessa områden?

– Det är riktigt oroande. Vi har en för låg andel friska lärare, där tappar vi 20 placeringar, och en arbetsmiljö som inte riktigt håller måttet, vilket leder till sjukskrivningar. Det är verkligen inte acceptabelt. Det behöver vi satsa mycket mer på. Vi har lyft det flera gånger. Arbetsmiljön är samma för lärare och elever. Det behöver vara lugn och ro och en miljö man kan undervisa i.

ANNONS

Undervisning i fokus

Karin Pleijel tror att den nya centrala skolorganisationen kommer ge förutsättningar för nödvändiga förbättringar.

– Vi ska hålla fast stenhårt vid de grunder som vi byggt upp den nya organisationen på. Det handlar om undervisning i fokus för allt. Organisationen ska vara stödjande i det uppdraget, och vi ska jobba med likvärdigheten i hela staden. Det ska inte spela någon roll vilket klassrum man råkar sitta i, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS