Lär sig vara ute på djupt vatten

Det är som varmast i Göteborg dessa dagar och vid Bergsjön hittar man många barn som tar tillfället i akt. De ska lära sig att simma i 22 grader varmt och mörkt vatten.

ANNONS

Sommaren och värmen betyder för många sol och bad. Och för de yngsta är det också ett utmärkt tillfälle att lära sig att simma. Och varför inte utomhus så som Suheyb Ibrahim, 5 år, som varje morgon går till Bergsjön med sin mamma för att hoppa i vattnet. Förra måndagen var det första gången han ens badade i en sjö, men i dag är han någorlunda bekväm.

– Grodan är lite svårt, men inte mycket svårt. Det är svårare att vara på ryggen, säger han.

Lina Elmi, en kurskompis till Suheyb Ibrahim, tycker också att ryggpositionen är den svåraste.

ANNONS

– Men jag lyckades ibland, säger hon.

"Klara, färdiga, kör!"

Vid Bergsjön den här morgonen finns det redan förskolebarn i vattnet när sommarsimskolan börjar. Ett barn i tvåårsåldern glor på andra sidan bryggan och undrar vad som pågår. Fröken ropar "klara, färdiga, kör, kör, kör" och de åtta barnen hoppar. På bryggan sitter Salma Salad kvar och en av de två simlärarna kommer och hjälper henne.

– Hon ser fram emot simskolan varje dag, men när vi är här är hon lite blyg och försiktig, säger hennes mamma Halimo Salad som också kommer att lära sig att simma denna sommar.

För Tina Heiker Hult, verksamhetschef på Svenska Livräddningssällskapet Göteborg som anordnar sommarsimskolan utomhus i hela stan denna sommar, är det av yttersta vikt att simma just utomhus.

– I Sverige är vi vana vid att simma i varmt vatten inomhus, men vi lär inte oss att vara säkra utomhus. Till exempel om man får en våg över sig måste man kunna hantera det. Man kan i så fall lägga sig på ryggen och flyta för att kunna hämta andan till exempel, säger hon.

Undvika drunkningsolyckor

Med värmen kommer också många drunkningsolyckor, vilket simskolor ute i havet och sjöar kan hindra, menar Tina Heiker Hult.

– Man drunknar väldigt sällan i en bassäng. I djupt vatten kan man komma ut 100 till 200 meter fort. Och så ska man tillbaka innan man kan vila. Det är kanske mer än vad man kan klara av, men man har lätt att överskatta sin förmåga i öppet vatten, säger hon.

ANNONS

Anita Hidstedt, teamledare för Svenska Livräddningssällskapet Göteborgs sim och livräddningsskola i Göteborg och Härryda kommun instämmer. Denna sommar arbetar hon vid Bergsjön.

– Vissa barn har aldrig sett sjöar. Dessutom är vattnet inte 28 grader varmt som inomhus, man ser inte botten och sanden tar slut. Det finns många avvägningar man måste lära sig för att kunna handskas med en sådan situation, säger hon.

Lektionerna pågår under 45 minuter, från klockan 10 till klockan 16 varje dag i gruppnivåer. Denna morgon är det nybörjares tur.

– De är ofta ganska tysta i början av kursen, lite blyga och de lyssnar noggrant på fröken. Men efter ett par dagar börjar det bli mer bus och stök så fort de har slappnat av och lärt känna simfröken, säger Anita Hidstedt.

Brist på simlärare

Lektionerna kostar 500 kronor och hälften av alla barn som i dag är anmälda till kursen får bidrag från företaget Familjebostäder så att priset sjunker till 100 kronor.

– Det är nästan gratis, det är jättebra, säger mamman Halimo Salad som har fått ta del av bidraget.

Bergsjön är en av de åtta platser där sommarsimskolan äger rum i sommar. I år har det varit brist på simlärare och Tina Heiker Hult tror även att det handlar om en brist på kunskap.

ANNONS

– Jag tror att många inte inser att simlärare är ett yrke som man kan leva på, säger hon.

Nu är det fortfarande några veckor kvar på simskolorna innan några av barnen kan ta av sina simdynor.

– Det är en sådan glädje att kunna klara sig själv i vattnet, man vet själv hur det är när man tar körkort till exempel. Det är häftigt för barnen, säger Tina Heiker Hult.

ANNONS