Läkare limmade igen ögon på barn

ANNONS
|

Det var en vecka före julafton, som en pojke i tvåårsåldern föll och slog upp ett 1,5 centimeter stort sår i pannan.

Familjen sökte en vårdcentral i centrala Göteborg, där läkaren beslutade sig för att limma i stället för att sy ihop såret.

Pappan stod intill och påpekade för läkaren att det hade hamnat lim på ögonlocket. Läkaren klippte med en sax bort lite lim, men fortsatte att stryka på mer.

Då hamnade lim över hela ögonlocket samt under ögat, så att barnet inte kunde öppna det.

Läkaren läste sedan innehållsdeklarationen på limmet, försvann för att ringa ett samtal och kom sen tillbaka och meddelade att barnet omedelbart skulle till en ögonspecialist på Mölndals sjukhus.

ANNONS

Där behövde barnet sövas och opereras efter hanteringen med lim.

Operationen tog en timme och specialisten tvingades att klippa av pojkens ögonfrans. Föräldrarna som har anmält fallet till Socialstyrelsen skriver att "läkaren limmade ihop sonens öga".

Detta var mycket svullet och orsakade barnet stort obehag. Först efter två veckor hade skadorna efter limmet försvunnit helt.

I Umeå inträffade en liknande händelse i början av hösten. Även där uppsökte ett föräldrapar akuten för en sårskada. Lim hamnade på ögonlocket så att ögat inte gick att öppna.

Hudlimmet som har använts heter LiquiBand.

Chefläkaren på Västerbottens landsting har själv anmält händelsen till Socialstyrelsen medan föräldrarna själv har anmält sitt fall till Socialstyrelsen.

ANNONS