Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Lägenhet beskjuten – två gängmän skrivna i bostaden

Sent under måndagskvällen sköts flera skott mot en lägenhet i Tynnered i Göteborg. I ett fönster ska det finnas två skotthål. Fem personer befann sig inne i bostaden men enligt polisen har ingen av dem kommit till skada. Nu undersöker polisen om det finns ett samband med tidigare händelser i området och gängkonflikten i Västra Frölunda.
– Två personer som är skrivna på den här adressen tillhör eller tillhörde den ena av de här falangerna, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Det var klockan 22.59 under måndagskvällen som det första samtalet om skottlossning kom in till polisen. Snabbt därefter inleddes en stor polisinsats i Tynnered i Göteborg.

– Vi håller på med en insats i Tynnered, det har kommit larm om skottlossning, men vi har inte hittat någon skadad, sa Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen region Väst, då.

Även sjukhus har kontaktats men polisen har inte hittat någon person med skottskador.

Tomhylsor hittade

Vittnen berättar för GP att man hörde fem skott och att flera personer ska ha sprungit från platsen i samband med skottlossningen.

På platsen där skottlossningen ägde rum hittades flera tomhylsor. Enligt ett vittne ska polisen ha gjort flera markeringar på marken vid platsen.

– Vi har hittat ett antal tomhylsor i området där, men jag har inga uppgifter om vad det är för vapen eller om det är riktat mot någon person. Det har skjutits men det är inga skador på något, sa Peter Nordengard under natten.

På morgonen gick polisen dock ut med att det ska vara två skotthål i ett fönster.

Ville inte prata med polisen

På tisdagen fortsätter utredningen. Thomas Fuxborg berättar att en teknisk undersökning kommer att genomföras under dagen. Vi denna typ av händelse genomförs också dörrknackning i området för att hitta vittnen, det kommer även att ske här. Tekniker ska också undersöka tomhylsorna. Dessutom kommer de fem personer som befann sig i den aktuella lägenheten höras igen.

– De hördes mycket kort under kvällen och natten och jag vet att de inte var särskilt samarbetsvilliga. De var inte jätteintresserade av att prata med oss, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Riktat mot bostad

I bostaden befann sig som sagt fem personer när skotten avlossades mot den. Enligt vad GP erfar var skotten riktade mot en lägenhet där det bor en yngre man. Han ska ha kopplingar till personer i den pågående gängkonflikten i Västra Frölunda.

– Jag vet inte vilka de här fem personerna var som befann sig där. Men två personer som är skrivna på den här adressen tillhör eller tillhörde den ena av de här falangerna, säger Thomas Fuxborg.

LÄS MER: Här hittades den misstänkta bomben

Finns samband?

Nu tittar polisen på om det finns ett samband mellan denna händelse och tidigare händelser i området.

– Det hände rätt mycket under en period. Vi tittar på sambandet mellan tidigare händelser som varit och ser om vi kan koppla ihop och koppla samman dem med det här. Motivet har vi inte i nuläget, säger Thomas Fuxborg.

En händelse han berättar att de tittar på är dubbelmordet på två bröder i oktober 2016. De sköts till döds på en innergård.

– Det vi också tittar på är det ärendet med den misstänkta bomben som hittades i en krypgrund i fastigheten mittemot. Vi misstänker kanske att den bomben vi hittade förra veckan, den hade någon försökt gömma där för att använda vid ett annat tillfälle. Det är så vi tror att det var, säger Thomas Fuxborg.

Så bomben var inte riktat mot de boende i den lägenheten som besköts?

– Det vet vi inte men våran arbetshypotes är att... Det händer ibland att allmänheten, byggarbetare, städare hittar vapen gömda i lufttrummor uppe på vinden undangömda eller i källargång som ligger där för att kunna användas vid andra tillfällen.

LÄS MER: Skottlossning i Frölunda - två döda

Ingen gripen

På tisdagsmorgonen fanns det fortfarande ingen misstänkt för skotten och ingen har gripits under natten. Man har inte heller funnit några skadade.

– Brottsrubriceringen är försök till mord alternativ dråp, säger Peter Nordengard.

Polisen vill nu ha in tips från allmänheten.

– Vi vill naturligtvis ha in uppgifter från boende i området. Om de sett något eller vet om vem eller vilka som ligger bakom händelsen, säger Thomas Fuxborg.

Mest läst