Kunskap omsex på schemat

ANNONS
|

- Ökningen av klamydia visar att man inte skyddar sig lika mycket. Vad det beror på vet jag inte, men det visar att det behövs ännu mer upplysning , säger Gunilla Johannsson, skolsjuksköterska.

Tillsammans med sina kollegor på Hvitfeldtska och fem andra gymnasier är hon med och anordnar en världsdag för preventivmetoder. Eleverna kommer att få svara på frågor om preventivmedel, få gratis kondomer och skolans språklärare har uppmanats att prata om sex och samlevnad på franska, italienska, tyska och spanska.

World Contraception day, som arrangemanget heter, hålls samtidigt på flera platser runt om i världen. Bakgrunden är det stora antalet oönskade graviditeter bland unga och som många gånger leder till abort. Även i Sverige har antalet aborter ökat. Förra året genomfördes 25,4 tonårsaborter per 1 000 kvinnor.

ANNONS

Enligt Gunilla Johansson är kunskapen bland de elever som börjar på skolan väldigt skiftande. Medan en del fått mycket undervisning sex och samlevnad i grundskolan, har andra nästan ingen kunskap alls.

- Det beror ju också på hur man tar till sig undervisningen. Det är väldigt olika när man mognar och därför är det viktigt att sex och samlevnad tas upp i skolan flera gånger.

På Hvitfeldtska gymnasiet får alla elever i första året 1,5 timmas undervisning i sex och samlevnad. Skolans valbara kurs på 50 poäng i samma ämne, är en av de mest populära.

- Det visar att det finns ett brinnande intresse för de här frågorna, säger Gunilla Johansson.

Världsdag för preventivmedel
ANNONS