Mia Samuelsson och Tasso Stafolidus.
Mia Samuelsson och Tasso Stafolidus.

Kultur och ett hej mot segregation

ANNONS
|

Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Göteborgs Kulturkalas, vill att alla som besöker Kulturkalaset ska göra detsamma. För att folk ska våga mötas och ta ett steg närmare minskad segregation.

–Vi uppmanar alla människor att bryta sina trygghetszoner, se varandra i ögonen och upptäcka människan bakom, säger Tasso Stafilidis.

Sen tar konstnärliga ledaren Mia Samuelsson över och rabblar entusiastiskt upp bredden i det centrala de kommande dagarna: Festen, med något för alla, oavsett kultursmak eller ålder.

Som körshow med Mozarts Requiem följt av ösig sleazerock, Hardcore Superstar, på Götaplatsen på lördagskvällen.

Man kan gå mellan Taubekonserter, hiphop, Ola Salo, Jojje Wadenius och se en ny nationaldräkt på miss universum Sverige. Eller testa Konserthusets instrument, vara med i hemslöjdsworkshop, gå på bakluckeloppis, basketfestival eller åka i en 150 meter lång vattenrutschkana.

ANNONS

–Genom 250 samarbeten försöker vi se till så att alla som bor i stan har någon punkt som känns angelägen, säger Mia Samuelsson.

Att det krockar med Stockholms och Malmös kalas spelar mindre roll, eftersom Kulturkalaset riktar sig till göteborgare och Västra Götaland. Men hon ser en krock med Way Out West.

–Vi har ju en världsartist, Elissa, på Götaplatsen på fredagen. Då kommer det många utifrån, men hotellen är fullbokade.

Läs också:Ett urval av programpunkterna

Den för många svenskar kanske okända Elissa är en libanesisk storstjärna som nyligen drog 150000 i publik på en konsert i Marocko. Dragplåstret har också använts i ett reklamblad på arabiska i en särskild stadsdelskampanj, som en del i det djupare syftet med Kulturkalaset på temat Säg Hej.

–Den har delats ut i stadsdelar där många sällan tar spårvagnen till stadskärnan, för att de inte känner sig trygga, eller för att de inte tycker centrala Göteborg har något att ge dem. Vi har ett stort problem med segregationen i Göteborg och vi hoppas kunna bidra till att den bryts, säger Tasso Stafilidis.

Han berättar om ett mosaikbygge som ska visas upp, där skolklasser från sydväst och nordost skapat tillsammans. Och ett projekt där flera i Sverige okända musiker, som varit kända i sina hemländer innan de flydde hit för ett eller 30 år sedan, nu ska uppträda.

ANNONS

–På det sättet är Kulturkalaset också en tydlig signal och motkraft mot de i vårt samhälle som bränner ner EU-migrantläger, är rasister, eller homofober, eller på andra sätt försöker förminska olika människors värde och rättigheter.

Vad besökare i olika åldrar inte bör missa, enligt Mia Samuelsson:

10-åringar: DJ-workshop med Femtastic, Trädgårdsföreningen, torsdag.

25-åringar: Tensta Gospel Choir, Kungstorget, fredag.

50-åringar: Brolle, Nanne och The Boppers, Packhuskajen, torsdag.

70-åringar: Sven-Bertil Taube, Liseberg, söndag.

Kulturkalaset pågår 11-16 augusti med omkring 4000 medverkande i 1200 programstarter på 50 olika festplatser i Göteborg.

Allt är helt gratis. Öppet för alla.

Tema: Säg Hej!

2014 kom 1,3 miljoner besökare, varav 67 procent var Göteborgare

Hela programmet finns på www.goteborgskulturkalas.se

ANNONS