Krogar bojkottar rödlistade räkor

ANNONS
|

GP:s rundringning visar att 16 av 20 restauranger i Göteborg väljer bort den rödlistade räkan. En av dem är Sjöbaren.

–Vi köper inte in några räkor innan vi vet var de kommer ifrån. Det blir en bojkott över helgen och så får vi se hur vi går vidare i nästa vecka, säger Joakim Olofsson, på Sjöbaren.

De flesta restauranger väljer det miljöcertifierade alternativet, MSC, framför den rödlistade räkan. På Heaven 23 har det mesta av räkorna varit miljöcertifierade sen ett år tillbaka.

–Alla våra räkor kommer från samma vatten i Grönland som är rikt på bestånd, men det har funnits några fiskebåtar som inte varit certifierade tidigare, säger Mats Rofors, restaurangdirektör på Heaven 23.

ANNONS

All fångst som levereras till Heaven 23 kommer från och med tisdag enart från certifierade båtar.

–Då kommer alla våra räkor vara MSC-märkta, säger Mats Rofors.

Ilona Miglavs, marinbiolog och utbildningsansvarig på Svensk Fisk och Hanssons Fisk, menar att krögare ofta har dålig kännedom om hur och varför exempelvis räkor rödlistas.

– De brukar inte ens veta att det är Världsnaturfonden som ligger bakom rödlistningen, de tror att det är någon sorts myndighet. I själva verket är det ju en helt oberoende organisation, säger Ilona Miglavs.

Debatt som förts i tio år

På Restaurang Gabriel, inne i Feskekôrka, betonar man vikten av ett hållbart fiske snarare än ett totalstopp av räkförsäljningen.

–Alla här inne strävar efter MSC-märkta räkor, detta är en debatt som förts i nästan tio år, säger Johan Malm på restaurang Gabriel.

Till skillnad från svenska räkor är danska och norska räkor fortfarande gulmärkta, trots att räkorna fiskas i samma vatten. Rödlistningen av svenska räkor har snarare med fiskemetoder än räkbeståndet att göra, förklarar Ilona Miglavs.

– Norrmännen har jobbat med selekterande fiske sedan 2009. För de svenska fiskarna kan det bli stora ekonomiska förluster innan de hinner certifiera sig, de är beroende av att vi köper deras rödlistade räkor så länge. Och folk bestämmer ju faktiskt själva vad de vill köpa, säger Ilona Miglavs.

ANNONS

Märks inte på auktionen

På Göteborgs Fiskauktion pågår försäljningen av den rödlistade räkan som vanligt.

–Jag har inte märkt någon skillnad, än så länge. Men vad som händer i framtiden vet vi inte, säger Henrik Johansson, platschef på Göteborgs Fiskauktion.

I dagsläget följer Göteborgs Fiskauktion den svenska räkfiskekvoten, som enligt Henrik Johansson håller på att miljöcertifieras.

–Det är under prövning för tillfället, men när det är klart tror jag att alla våra räkor kommer vara MSC-märkta, säger han.

Av de stora matförsäljarna är det, enligt TT, bara Axfood (Willys och Hemköp) som aktivt säger nej till de rödlistade räkorna. Coop behåller räkor i sortimentet, trots att de rödlistats.

Fakta: MSC-märkning

MSC=Marine Stewardship Council.

MSC är en internationell stiftelse som certifierar och miljömärker fisk- och skaldjursprodukter. De har tagit fram regler för hur ett uthålligt fiske som bevarar mångfalden, produktiviteten och de ekologiska processerna i havet ska bedrivas.

ANNONS