Kritikerna: "Neutraliteten hotas"

Den militära övningen Aurora 17 intar Sverige under tre veckor i september. Övningen är den största i Sverige på över 20 år. Förespråkarna menar att det utvecklar det svenska försvarets förmåga att ge och ta emot militärt stöd. Kritikerna hävdar att det drar kriget närmre Sverige och hotar alliansfriheten. Idag kl 12:00 samlas en grupp eldsjälar till torgmöte på Brunnsparken för att sprida information om protesterna runt Aurora 17.

ANNONS
|

– Det är helt nytt att det kommer utländska trupper på svenskt territorium som ska få öva här, säger Lars Evert Holm, gräsrotsaktivist från Göteborg.

Sammanlagt innefattar Aurora 17 20 000 deltagande soldater till en kostnad av 583 miljoner kronor. Soldater från USA, Finland, Frankrike, Estland, Litauen, Danmark och Norge kommer att delta. Till Göteborg kommer amerikanska och franska luftvärnet.

Lars Evert Holm tycker att utvecklingen går åt fel håll i såväl Sverige som i resten av världen.

– Säkerhetsläget i hela världen blir sämre och då är det inte läge att rusta upp. Vi måste öka det civila samarbetet inte det militära. Fred når man genom samtal, diplomati och samarbete, inte genom vapen.

ANNONS

Enligt siffror från SOM-institutet som kom 2016 är Nato-anhängarna fler än Nato-motståndarna i Sverige, samtidigt vill en majoritetav svenska folketatt Sverige ska förbli alliansfritt.

– Formellt är vi alliansfria, men neutraliteten känns hotad, säger Lars Evert Holm och får medhåll från sin sambo Eva Hyrenius.

De båda kommer att vara iBrunnsparken under eftermiddagen. Eva Hyrenius tycker upprustningen är otäck:

– Det drar kriget hitåt. De gamla vi har i det här landet, och många nyanlända, har sett vad krig gör med människor och land. De vill inte vara med om det igen.

Torgmötet iBrunnsparken är inför den större demonstrationen som hålls den 16 september och som anordnas av 25 organisationer, däribland Stoppa Aurora och Nej till Nato.

ANNONS