Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

stream-binary
Bettan Andersson (V), ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden som nu får hård kritik av stadsrevisionen. Bild: Nicklas Elmrin

Kritik för hantering av föreningsbidrag

Allvarlig kritik, men stadsrevisionen menar ändå att Idrotts- och föreningsnämnden bör få ansvarsfrihet. Den här gången.

Idrotts- och föreningsnämnden får, precis som intraservice, en anmärkning av stadsrevisionen. Det är den allvarligaste formen av kritik som kommunens revisorer kan dela ut.

Rekommendationen från stadsrevisionen blir ändå att nämnden ska beviljas ansvarsfrihet, en fråga som avgörs av kommunfullmäktige i slutet av april. Men det är tydligt att stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten (M) börjar tappa tålamodet med idrotts- och föreningsnämnden.

"Det tar aldrig slut"

– Det här är en never ending story, säger han.

Det revisorerna är mest kritiska till är idrott och förenings sätt att hantera föreningsbidrag, alltså det stöd som delas ut till idrottsföreningar baserat på vilken verksamhet föreningen har.

Revisorerna har vid flera tillfällen pekat på brister – men Lars Bergstens bild är att mycket lite gjorts för att komma tillrätta med problemen. Han konstaterar att det sett illa ut i åtminstone sedan 2013.

Två år senare fick nämnden kritik i form av en erinran. Trots det kvarstår alltså problemen vid årets genomlysning av verksamheten.

– Det är inte åtgärdat, mer än såtillvida att nämnden fattat beslut. Men det är kanske 15-20 procent av jobbet. Den stora delen handlar om att följa upp och se till att det blir gjort, att man sätter in kontroller och dokumenterar. Men det fungerar inte, säger Lars Bergsten.

Fel i hälften av fallen

Revisorerna har tagit en rad stickprov för att kontrollera så att pengarna betalats ut korrekt. I ungefär hälften av fallen har man konstaterar att så inte är fallet.

– Det finns ingen dokumentation, det är muntliga beslut, man kräver inte in någon årsredovisning – listan på felaktigheter är hur lång som helst.

Trots att just detta – förseelser som återkommer trots att revisionen påtalat dem – kan vara grund för att rekommendera att ansvarsfrihet inte ska beviljas väljer stadsrevisionen alltså att stanna vid en anmärkning den här gången.

Mest läst