Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/12

Kraschade med mc - polisen hittade kalasjnikov

Mc-föraren körde omkull och flydde in i skogen. När polisen sökte av hans flyktväg hittades en kalasjnikov i terrängen. Nu ställs mannen inför rätta.

Mc-polisen såg hur en motorcyklist gick omkull vid Sisjömotet i Västra Frölunda. Men i stället för att resa sig upp och köra vidare började föraren ta sig från platsen springande i riktning mot den närliggande skogen. 

Polisen började söka efter mannen i ett närliggande industriområde och snart såg de en man som kikade fram bakom en husknut. Det blev starten på en jakt till fots men snart kom polisen i kapp den springande mannen.
– Jag upplevde honom som lugn men ändå lite andfådd. Han hade gräsfläckar på byxorna och var smutsig bakpå på ryggen. Hans förklaring till det var osammanhängande och svävande, berättade en polis under ett senare förhör.

Polishundens fynd

Till en början misstänktes mannen i 30-årsåldern för trafikbrott och förhördes för det. Men en polishund gjorde en upptäckt som ledde till fler brottsrubriceringar och till att mannen greps.

När polishunden sökte av området mannen rört sig i, från där motorcykeln lämnades och upp i skogen, gjordes vapenfynd i terrängen - magasin med patroner och en kalasjnikov.
I förundersökningen framgår det att det att det är en helautomatisk automatkarbin som tillverkats i Jugoslavien.

Det 64,5 centimeter långa vapnet tillverkades för att fungera som tjänstevapen för krigsmakten och polisen i dåvarande Jugoslavien.

I magasinet får det plats 30 patroner och det har, enligt polisens handlingar, en "konstruktiv skotthastighet" på 600 till 650 skott per minut. Med en tillsats är det dessutom möjligt att avfyra granater med vapnet.

LÄS MER: Gripen med vapen i gängkonflikt - misstänkta hämndmotiv

Gängets ledare mördades

I samband med att mannen greps skrev GP att mannen i 30-årsåldern ska ha ingått i den kriminella konstellation i västra Göteborg som förra hösten blev av med sin ledare. En 33-årig man sköts ihjäl med flera skott när han satt i en bil på en parkeringsplats på Näverlursgatan vid Frölunda Torg.

33-åringen var tidigare medlem i Original Gangsters och ska också ha haft goda kontakter med folk inom Vårvädersligan i Södra Biskopsgården. Av polisen ska han ha betraktats som en ledande figur inom den undre världen.

Och i mitten av juni sköts ytterligare en man, som tillhör konstellationen, ihjäl. Det 27-åriga offret blev även han skjuten med flera skott, detta på Bärnstensgatan i Tynnered i Göteborg.

LÄS OCKSÅ: Man mördad i Göteborg - sköts med flera skott

Fruktade hämnd

Inledningsvis sa kammaråklagare Stina Lundqvist:
– Vår bedömning är att den här personen (mannen i 30-årsåldern reds. anm.) är inblandad i uppgörelser mellan två olika konstellationer i väster.

Hon sa då också att de haft i tanken att vapnet som hittades skulle användas i vedergällningssyfte.

Utredningen har sedan visat att detta inte stämmer.

– Inledningsvis var det åklagarens hypotes, det var deras bedömning men den har de fått släppa. Det finns inget stöd för den bedömningen, säger Mia Sandros, mannens advokat, och hänvisar till det yttrande som Frivården gett in till tingsrätten. "NN bedöms enligt kriminalvårdens säkerhetsorganisation inte ha någon koppling till ett kriminellt nätverk/kriminell organisation", skriver de.

Risk för "brottslig användning"

Mannen i 30-årsåldern har åtalats för grovt vapenbrott för händelsen som utspelade sig den 13 juli.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet har innehafts på allmän plats samt varit av särskilt farlig beskaffenhet. Vidare saknar vapnet helt legalt användningsområde och det har funnits risk att det skulle komma till brottslig användning", skriver åklagaren i stämningsansökan.

Han åtalades också för olovlig körning för att ha kört motorcykeln utan att ha rätt till det.
På onsdag ställs han inför rätta.

Lekt med brorsbarnen

Mannen själv nekar till brott.

- Han förnekar båda åtalspunkterna. Det är helt enkelt inte han som har kört motorcykeln vid det här tillfället, säger Mia Sandros och fortsätter.
- Hans inställning är att han inte har rört sig där som motorcykeln gick omkull.  Däremot är det alldeles uppenbart att han skulle hämtas upp i det här industriområdet, som polisen kallar det, det var ju där han greps. Men han har inte rört sig där som vapnet hittades, därför kan han inte kommentera vapnet närmare.

Mannen själv förklarade i förhör varför hans kläder var så smutsiga vid gripandet:

– Jag har lekt med mina brorsbarn och gräsfläckar är svåra att få bort.

Han berättade att hans motorcykel skulle stå utanför hans hem, väl låst. Och han påstod att han aldrig skulle köra den utan sitt körkort.
– Jag var med mina vänner i Frölunda, jag blev avsläppt för att bli upphämtad. Men era kollegor kom innan jag blev upphämtad, sa han om hur han hamnade vid platsen.

Uppdatering:
När rättegången avslutades beslutade rätten att släppa mannen på fri fot. 

Domen meddelas om två veckor.

Mest läst