Flygbilder visar stor förödelse på skärgårdsön.
Flygbilder visar stor förödelse på skärgårdsön. Bild: Läsarbild

Kraftig brand på skärgårdsö

Räddningstjänsten har under torsdagskvällen bekämpat en kraftig brand på en ö utanför Kungälv. Flera byggnader har skadats av branden och en ladugård har brunnit ner till grunden.
– Det är en totalskada, säger C-G Hermansson, befäl vid räddningstjänsten.

ANNONS
|

Larmet om branden kom in vid 17-tiden. Totalt ska fyra byggnader vara berörda av den kraftiga branden på en ö utanför Kungälv.

En ladugård har brunnit ner till grunden, en villa ska vara totalskadad, ytterligare en byggnad ska vara skadad och räddningstjänsten arbetar i nuläget med att rädda en fjärde byggnad från lågorna.

– Den fjärde byggnaden hoppas vi kunna rädda, men det är en totalskada, säger C-G Hermansson, befäl vid räddningstjänsten i Kungälv.

Räddningstjänsten är på plats med enheter från både Kungälv och Marstrand. Ingen person ska ha skadats i branden.

– Det ska inte ha varit några personer eller djur inne i byggnaderna, men branden eskalerar i och med vinden där ute, säger C-G Hermansson.

ANNONS

"Det är en mardröm"

Branden spred sig snabbt då det tog en stund för räddningstjänsten att ta sig ut till ön.

– Vi har haft hjälp av sjöräddningen och lotsbåtar att ta oss ut med material då vi inte har så stora båtar. Det stod i fulla lågor när vi kom dit, säger C-G Hermansson.

Alla fastigheter berörda av branden ska tillhöra samma gård och ha samma ägare.

– Det är katastrof för dem där ute, det är en mardröm att stå hjälplösa där på ön när det brinner, säger C-G Hermansson.

Öppna lågor slår ut

Polis har informerats om händelsen men har inte åkt till platsen än.

– Det ska vara gasflaskor och gasledningar i byggnaden men inga människor, det ska vara öppna lågor som slår ut från fönstren, men vi har inte varit på plats, sa Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region Väst, precis efter att larmet om branden kommit in.

Enligt ett vittne ska flera byggnader ha brunnit kraftigt.

– Det är två stycken stora byggnader som står helt i brand, och det kan ha spridit sig till en tredje byggnad, säger vittnet.

Vid 20-tiden hade branden släckts men räddningstjänsten kommer fortsätta med eftersläckningsarbete.

– Vi kommer vara kvar under kvällen och bevaka och hjälpa de boende, säger C-G Hermansson.

ANNONS
ANNONS