Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Snart kan göteborgarna fortsätta att dansa till klockan fem på fredagssnätterna igen. Bild: David Magnusson / SvD / TT

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Krögarna välkomnar senare öppettider

  De sena fredagsnätterna är tillbaka i Göteborg. Nu har kommunfullmäktige beslutat att nattklubbarna åter kan stänga klockan fem på fredagar. "Positivt" och "välkommet", enligt nattklubbsägarna.

  Det var 2012 som kommunfullmäktige beslutade att begränsa krogarnas öppettider i samband med att stadens nya alkoholriktlinjer antogs. Sedan dess har vissa krogar haft tillstånd att ha öppet till fem natten mot söndag. Men natten mot lördag har det varit stängning klockan tre som gäller.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Bakom beslutet fanns tanken att minska stöket, bråket och fyllan på kvällarna. Samtidigt varnade kritiker för att göteborgarna skulle vända sig till andra alternativ för att kunna fortsätta festen.

  Men under torsdagskvällen röstades beslutet om att låta krogarna ha öppet senare även under fredagarna igenom i kommunfullmäktige.

  LÄS MER: Klart: Senare stängningstider för krogarna

  "Inget tvång att vara uppe till fem"

  I dag har 16 krogar i Göteborg tillstånd att ha öppet till klockan fyra eller senare på lördagar. GP har varit i kontakt med några av dem. De välkomnar en senare stängning även på fredagar igen.

  Magnus Albrektsson som driver Park Lane på Avenyn säger att det gamla beslutet att stänga tidigare var "helt uppåt väggarna".

  – Jag har själv barn som börjar komma upp i den åldern att de vill gå ut och roa sig i Göteborg. Då är det bra att det finns seriösa alternativ som har utbildning i att servera alkohol, har förordnade ordningsvakter, nödutgångar och ett samarbete med polis och räddningstjänst, säger han.

  Han påpekar att senare öppettider inte betyder att någon behöver stanna ute längre.

  – Det finns ju inget tvång att vara uppe till fem. Man kan gå hem vid tre eller sitta hemma och glo på tv eller ta ett bad. Men det är viktigt att det finns ett alternativ till svartklubbar och andra oseriösa ställen för dem som vill vara uppe sent.

  Polisen: Inte fler svartklubbar

  När krogtiderna begränsades 2012 var polisen en aktiv part i diskussionen. Nu uppger myndigheten i sitt remissvar att polisen inte har någon åsikt i frågan om öppettider.

  Samtidigt påpekar polisen att de inte har sett någon tilltagande verksamhet med svartklubbar sedan öppettiderna begränsades och att de inte ser någon koppling mellan svartklubbsaktivitet och nuvarande öppettider.

  – När beslutet kom att stänga tidigare hade nog vi, kommunen och restaurangägarna en läxa att göra för att få ordning på stöket och bråk runt sena krogbesök. Jag upplever att alla tre har gjort sin läxa. Så vi håller oss neutrala till att testa senare öppettider och låter politiken ta beslutet, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.

  Excets delägare Hanna Wallén håller med Albrektsson på Park Lane och välkomnar senare öppettider på fredagar. Hon menar att den tidigare stängningen har inneburit förlorade intäkter för nattklubben. Dessutom tycker hon att en "eventstad" som Göteborg måste kunna erbjuda ett bra nattliv.

  Har påverkat nattlivet

  – Både för folk som bor här och de som hälsar på. Att stänga vid tre på fredagar har förändrat sättet som folk går ut på i största allmänhet. Inte bara att vi förlorar en timme, utan att folk väljer att inte går ut överhuvudtaget, säger hon.

  En bit längre ner på Avenyn ligger Push som drivs av Stureplansgruppen. Även de ser positivt på att öppettiderna nu går tillbaka till öppet till fem på fredagar.

  – Det viktigaste för oss är att ha öppet när folk vill gå ut och nu upplever vi inte att vi kan det, sa Per Gunne, vice vd vid Stureplansgruppen, innan beslutet togs.

  Är det inte risk för mer bråk och fylla om krogen stänger senare då?

  – Studier som har gjorts visar att det är när många går hem samtidigt som det riskerar att bli stökigt. Det är den enskilt största faktorn. Har man öppet till fem brukar folk börja gå hem vid tre och så blir det en mer naturlig tömning av stället fram till klockan fem, säger han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.