Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/3

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kontroversiella dricksfontäner blir verklighet

  20 vattenposter för att dricka eller fylla flaskan rör upp känslor bland kommunens politiker. – Ni borde skämmas som tar fram det här förslaget, sa Martin Wannholt under kommunfullmäktiges sammanträde.

  De rödgröna fick igenom förslaget att bygga 20 vattenposter under torsdagens sammanträde i kommunfullmäktige. De 20 vattenposterna beräknas kosta en halv miljon att bygga och sedan 200 000 per år i underhåll. En onödig utgift som bidrar till kostnaderna skenar iväg, menade de borgerliga och Sverigedemokraterna. De rödgröna å sin sida menade att den här frågan inte hör hemma i kommunfullmäktige över huvud taget.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Kostnaden har inte alls skenat. Kretslopps- och vattennämnden har fått en fastställd budget och agerar inom den budgeten. Sedan kan vi diskutera: hur bör de här vattenkranarna se ut? Var ska de sitta? Lyckligtvis har vi delegerat den uppgiften till en nämnd. Det känns fantastiskt och viktigt att kretslopp och vattennämnden kan fortsätta diskussionen där, sa Vänsterpartiets Daniel Bernmar med viss irritation i rösten.

  En av de mest högljudda förespråkarna för att förslaget skulle skrotas helt var kommunalrådet Martin Wannholt, som inte gillade Daniel Bernmars uppmaning om att det var dags att gå vidare.

  – Det här är inget annat än ett tramsförslag. Daniel Bernmar, vi som sitter här är valda. Det är en liten fråga men symptomatiskt för vad ni håller på med. Då är det min rätt att stå här precis så länge jag vill. Jag får göra det och jag tänker göra det! sa han från talarstolen.

  När frågan var uppe i kommunstyrelsen så vann förslaget om att avbryta arbetet med vattenposterna. Att kommunfullmäktige kom till ett annat beslut beror på att Vägvalet valde att ställa sig bakom de rödgrönas förslag. Anledningen till det var inte primärt sakfrågan utan att frågan borde hanteras i facknämnden och inte kommunfullmäktige, menade Vägvalets Tom Heyman.

  – Ibland får man ärenden i det politiska livet som fullständigt skenar ut över alla bräddar. Det är inte frågan om att bygga 1 000 Fontana di Trevi eller gigantiska akvedukter som ska försörja staden med vatten. Det är 20 stycken vattenutkast på befintliga, centralt belägna toaletter som kan hanteras inom befintligt budget. Det är en blygsam satsning som inte är värd att hanteras av fullmäktige, sa han.

  Frågan gick efter den något hetsiga debatten till voteringen där de rödgrönas förslag om att fortsätta utbyggnaden vann med 45 röster mot 36. De 20 nya vattenposterna ska byggas under året.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.