Bilden är tagen utanför Chalmers 21 december i fjol.
Bilden är tagen utanför Chalmers 21 december i fjol.

Kontrollanter fångade på bild

ANNONS
|

Shefqet går på sin buss utanför Chalmers på eftermiddagen, den 21 december förra året. Då hör han plötsligt skrik bakom sig. När han vänder sig om ser han hur tre biljettkontrollanter trycker ner en skrikande kille mot marken.

– En av dem hade knät mot halsen på honom. Sedan flyttade han knät ner på bröstet. Bara det var ju oroväckande, så får ju inte ens polisen göra, säger Shefqet.

Shefqet såg inte vad som hände innan mannen trycktes ner, och inte heller vad som hände efteråt. GP kunde igår inte ta del av den händelserapport som berörda kontrollanter ska göra efter en incident, och har därför inte kunnat reda ut vad som föranledde vakternas agerande. Men Shefqet tycker att kontrollanterna använde alldeles för mycket våld.

ANNONS

– De är tre mot en, han ligger på rygg och har dessutom jackan runt ansiktet. Det måste ju ha varit svårt att andas och helt panikartat för den personen. Hela situationen är ju helt absurd, säger Shefqet.

Shefqet har haft bilden i sin mobil i några månader, men efter att GP skrivit om Jeanette Halldin som hölls kvar av kontrollanterna bestämde han sig för att skicka in den.

Det är bra att det finns kontrollanter, och de ska ha rätt att hålla fast tjuvåkare tills polisen kommer, tycker Shefqet.

– Men det ska ju inte eskalera till den här nivån. Är syftet att se till att folk betalar, eller att sätta dit en undrar man ju då. Vi lever ju inte i en polisstat, säger han.

Ismo Salmi var advokat i fallet med Osmo Vallo, som dog 1995 efter att polisen tryckt ner honom på magen och trampat på hans rygg. När GP visar honom bilden på händelsen vid Chalmers reagerar han starkt.

– Det ser helt groteskt ut, ett knä mot magen kan ju medföra inre skador. Och om de satte knät mot halsen så innebär det direkt livsfara, säger Ismo Salmi.

Poliser och ordningsvakter är till skillnad från kontrollanter utbildade för den här typen av ingripanden, och vet att ett knä mot nacke eller hals är livsfarligt, menar Salmi. Han är också högst tveksam till om vakterna har juridisk rätt att använda våld.

ANNONS

– Men det hela handlar ju i första hand om proportioner. Du ska ju inte trycka ner någon på backen på det här sättet bara för att personen åkt utan biljett. Det måste ju finnas en mänsklig aspekt, säger Ismo Salmi.

Göteborgs spårvägar gjorde vid tillfället en polisanmälan om våld mot tjänsteman.

- Det är inte vanligt med polisanmälningar från vår sida, säger kommunikationschef Åsa Berndtson.

Anmälan ledde till ett åtal för försök till våld mot tjänsteman. Det kom den 8 mars. Den tilltalade mannen är 31 år och, enligt polisen, skriven i Göteborg. Han har inte själv anmält händelsen.

Målsäganden, kontrollanten, är 62 år.

GP kunde inte nå någon av de inblandade för en kommentar i går kväll.

Lars Backström, vd i Västtrafik, säger:

- Jag vet inget om denna situation och hur den har uppkommit. Det vore dumt av mig att spekulera.

18 april - Jeanette Halldin blir fasthållen av kontrollanter på en spårvagn.

20 april - En film från händelsen läggs ut på Youtube.

21 april - En demonstration mot "kontrollanternas övervåld" äger rum på Drottningtorget.

23 april - Angelica berättar i Västnytt om hur hon blir fasthållen av kontrollanter. Västtrafiks vd Lars Backström uttalar sig kritiskt om kontrollanternas beteende.

24 april - Kontrollanterna reagerar starkt på Backströms uttalande och utfärdar inga böter under dagen. De tas ur tjänst senare på eftermiddagen.

25 april - Västtrafik håller en presskonferens och vidhåller att kontrollanterna agerat riktigt.

ANNONS