Kontorsbaracker på Lindholmspiren rasade ner i vattnet

ANNONS
|

Larmet till räddningstjänsten kom klockan 10.24 på måndagsförmiddagen. Tre baracker som tillhör byggföretaget PEAB och används som fika- och lunchrum för ett närliggande bygge, hade då rasat ner i vattnet vid Lindholmspiren. Vid raset befann sig en person inne i en av barackerna.

– Det var riktigt tur att raset inte skedde en timme tidigare, när det flesta vid bygget hade fikarast. Den personen som hamnade i vattnet tog sig ut efter egen maskin, berättade en förbipasserande man för GP.

En räddningsinsats med totalt åtta enheter från tre olika stationer inleddes. Räddningstjänsten i Frölunda skickade bland annat ut en båt från Tångudden.

ANNONS

GP:s fotograf Tomas Ohlsson kom till platsen strax efter att barackerna rasat:

- Jag ser taket på tre baracker under ytan och dykare håller på att gå ner och barackerna hålls kvar intill kajkanten med hjälp av rep för att inte flyta iväg. Det verkar också som om en träpråm eller en brygga också har rasat ner i vattnet.

GP:s reporter på plats, Hampus Dorian, meddelade vid tolvtiden att räddningstjänsten precis hade avslutat sin insats.

– Räddningstjänsten har haft två dykare på plats som har sökt igenom de tre barackerna, och även gjort ett bottensök i området, utan att hitta någon mer person. Därmed är deras insats också klar.

Den man som hamnade i vattnet i samband med raset fick hjälp upp av andra på kajen, berättade räddningstjänsten för GP:s team på plats.

Vad som orsakat olyckan är fortfarande oklart. Barackerna togs under eftermiddagen upp på land. PEAB ska inleda en utredning nästa vecka om vad som gått snett.

- Vi har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Uppenbarligen har konstruktionen har inte hållit. Men vad det beror på vet vi inte i dagsläget. Just nu är vi tacksamma för att inga personer kommit till skada, säger Johan Ekberg, arbetschef för PEAB anläggningar.

ANNONS

Mannen som befann sig i en barack vid raset och tog sig upp själv i hamnbassängen är en av PEAB:s anställda.

- Han är oskadd. Vi har haft en briefing med honom. Nu har han fått åka hem och vila ut, säger Johan Ekberg.

Polisen rubricerar händelsen som en arbetsplatsolycka, uppger presstalesmannen Christer Fuxborg.

Polisen håller under dagen förhör med personer på platsen för att eventuellt få reda på orsaken till det inträffade, uppger Fuxborg.

PEAB håller på att bygga kontorsfastigheter vid kvarteret Blenda för fastighetsbolaget Eklandia. Byggarbetet beräknas hålla på till årsskiftet nästa år.

ANNONS