Kommunpolitiker utreds för grova brott

ANNONS
|

Folkpartisten satt under förra mandatperioden i kommunstyrelsen på Öckerö och är sedan flera år och än i dag ordförande i det kommunala bolaget Öckerö Rederi AB.

Läs också det senste: Den folkpartistiske kommunpolitikern på Öckerö frias helt från alla misstankar.

Han är också vice ordförande i kommunens valberedning, det organ som föreslår vilka som ska väljas till olika kommunala förtroendeuppdrag.

– Jag har ingen kommentar till detta, jag fick kännedom om det först i förrgår (läs: tisdags), säger kommunpolitikern och hänvisar till sin advokat Allan Stutzinsky.

Advokaten upprepar samma svar men lägger till att hans klient förnekar brott.

ANNONS

Utredningen inleddes under förra året och inbegriper också en kvinna som suttit i styrelsen för ett av kommunpolitikerns många bolag samt en manlig bekant till henne. Kvinnan misstänks för grovt penninghäleri, hennes manlige bekante för grovt skattebrott.

Enligt uppgift till GP undersöks bland annat varför kommunpolitikern under flera års tid fört över stora penningbelopp till den andre mannens privata konto. En uppgift han inte vill kommentera till GP. Ingen av de tre misstänkta förekommer i några brottsregister sedan tidigare.

Efter inledande förhör kvarstår misstankarna mot kommunpolitikern och kvinnan. För den andre mannen har misstankarna både skärpts och lett till att nya brott utreds. Han begärdes under torsdagen häktad på sannolika skäl för grova bedrägerier.

– Vi har hållit på med den här utredningen under en längre tid. Nu måste vi samla ihop all information och eventuellt kan vi fatta någon form av beslut i nästa vecka, säger Lars Lithner, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

De brott kommunpolitikern misstänks för ska ha begåtts under åren 2010 till 2014. Den tidsperioden sammanfaller med åren han suttit i styrelsen för det kommunala bolaget Öckerö Rederi AB, men enligt åklagaren finns ingen sådan koppling.

– Den här misstanken gäller inte något kommunalt bolag, säger Lars Lithner.

ANNONS

Öckerö Rederi AB är ett helägt kommunalt bolag som omsätter drygt 23 miljoner kronor årligen. Bolaget ska bedriva rederiverksamhet och uthyrning av fartyg till undervisningsändamål. Rederiets skolskepp Gunilla är känt för en bredare allmänhet. Kommunpolitikern är sedan 2012 styrelsens ordförande.

När GP frågar kommunstyrelsens ordförande på Öckerö Arne Lernhag (M) om han tycker det är lämpligt att sitta som styrelseordförande i ett kommunalt bolag samtidigt som man utreds för grova skattebrott är uppgifterna nya för honom.

– Jag känner inte igen detta och kan inte kommentera det därför, säger Arne Lernhag.

Enligt honom har kommunpolitikern nyligen meddelat att han inte kommer fortsätta som ordförande i Öckerö Rederi AB efter årsstämman i april. Detta av helt andra skäl, enligt Lernhag.

ANNONS