Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/13

Kommunen ska granska Prime Livings modulhus

Vintrar utan värme och regn som sipprar in i lägenheterna är några av de problem som GP rapporterat om i modulhusen på Beryllgatan. Nu ska miljöförvaltningen inspektera fastigheterna.

Studentlägenheterna på Beryllgatan kommer nu att bli föremål för en inspektion från kommunens miljöförvaltning, enligt Yusra Moshtat, miljöinspektör.
– Vi har redan planerat en tillsyn och ska titta på hela fastigheten. Det har varit på gång sedan tidigare efter ett anonymt tips om att de boende där inte mår bra. Innan vi genomför en inspektion så meddelar vi fastighetsägaren som då får en månad på sig att agera, säger Yusra Moshtat.

GP har tidigare berättat om de problem som de boende på Beryllgatan har haft i sina lägenheter. Karl Andreasson var en av de boende som då hade fått nog.
– Prime Living är ett företag som utnyttjar studenter i den rådande bostadskrisen. Jag tycker faktiskt det är äckligt. Det här är ett företag som inte borde få existera, sa han då till GP.

"På tiden att det händer något"

De problem han berättade om var bland annat bristande ventilation, en läckande toalett, rostfläckar på golvet och att regn läckte in i lägenheten. Det droppade sedan ner på hatthylla och kläder. Sedan han anmälde det till Prime Living så sågades innertaket upp i hallen på hans lilla studentlägenhet. För att skydda kläder fick han sätta dit en spann. Karl Andreasson bor inte längre på Beryllgatan utan har flyttat till Hisingen men är glad över beskedet att miljöförvaltningen nu ska inspektera fastigheterna.

– Det är på tiden att det händer något. På slutet har jag fått lite kompensation men på det stora hela tycker jag inte att företag ska få hålla på såhär. Jag har flyttat men nu kommer det i stället andra studenter som kommer att få bo där. Så det är jättebra att kommunen nu ska kika på det, säger han.

LÄS ÄVEN: Fukt och mögel i nya modulhus

Yusra Moshtat på Göteborgs miljöförvaltning har också sett bilderna från Beryllgatan med de uppsågade taken där vatten rinner in.
– Väldigt allvarligt. Har man en sådan skada där vatten rinner hela tiden finns det risk för fukt och mögel, säger hon.

GP har tidigare också berättat om Emilia Norgren, som också bor i ett av Prime Livings hus på Beryllgatan. Hon har fått byta lägenhet just på grund av mögelallergi.
– Jag började känna av det i november. Jag är allergisk mot pollen, katt och hund men inget av det fanns i min närhet då. Det rann i ögonen och jag överdriver inte om jag säger att jag nös 25 gånger om dagen. Jag fattade inte varför förrän jag fick veta att det var svartmögel som låg bakom allergin.

"Man mår inte bra av att bo så"

När GP visade de boendes egna bilder för mögelexperter menade de att det med största sannolikhet handlade om just mögelangrepp i fastigheten. Även Yusra Moshtat delar den uppfattningen.
– Det är mögel. Man mår inte bra av att bo så. Det ser inte bra ut. Jag skulle inte vilja ha det så, säger hon.

Prime Living har tidigare haft liknande problem i företagets studentlägenheter i bland annat Lund. Företagets dåvarande vd Jan Severa blev intervjuad i GP i februari 2016. Han menade då att problemen företaget hade haft i Lund inte skulle upprepas på Beryllgatan.
– Om du går in i lägenheterna på Beryllgatan, kan jag lova att du blir nöjd, sa han då.

GP har tidigare försökt få en intervju med någon från Prime Living men företaget valde i stället att svara via mejl. Företagets fastighetschef Kim Yrttimaa menade att Prime Livings lägenheter är finare än de flesta andra studentbostäder.
"Standarden i lägenheterna är avsedd för att över tid vara hållbar och att klara de funktioner som en student efterfrågar. [...] Det är den standard som våra studenter efterfrågar och som är godkänd av myndigheter efter besiktning. Vi upplever att vi har en högre standard med balkong och helkaklade badrum än marknaden har generellt" skrev Kim Yrttimaa i ett mejl till GP i juni.

Fakta: Modulhusen …på Beryllgatan

Prime Living har under senare år uppfört modulhus på flera ställen i Sverige. Idén går ut på att montera ihop specialtillverkade containrar tillverkade i Kina för att snabbt kunna bygga upp stora fastigheter. Företaget har studentbostäder i Malmö, Karlstad, Stockholm och Göteborg.

I husen på Beryllgatan finns både ettor och tvåor. Totalt omfattar Prime Livings bestånd där 208 lägenheter.

Inflyttning på Beryllgatan skedde under vår och sommar 2016.

Prime Living har också förvärvat en tomt vid Althallen i Västra Frölunda. När GP frågar vad tanken är med tomten där ber Kim Yrttimaa att få återkomma längre fram och att man för tillfället " för en dialog med kommunen i olika frågor kring projektet". Enligt företagets årsredovisning för 2016 är tanken att bygga ett höghus med bland annat 18 000 kvadratmeter bostäder. 

Mest läst