Kommunchef fixar förmåner åt företag

En högt uppsatt chef inom Göteborgs kommun har förhandlat fram mycket förmånliga avtal åt det privata företaget Hero. Dagar efter sista förhandlingen säger hon plötsligt upp sig för att bli chef på det privata företaget, rapporterar Uppdrag granskning.

ANNONS
|

Företaget Hero ägerflera boenden i Ljungskile. Boendena var tänkta att användas som bostäder för ensamkommande flyktingbarn.

Men enligt personal på boendena har inga barn dykt upp. Men under det senaste året har företaget tecknat avtal med Göteborgs stad till ett värde av 140 miljoner kronor, skriver SVT Nyheter Väst.

Många platser för ensamkommande flyktingbarn står tomma runt om i Sverige idag och det kostar kommunerna miljontals kronor.

Nu avslöjar Uppdrag granskning att en av cheferna på social resursförvaltning var en av dem som var med ochförhandlade fram 140 - miljonerskontraktet med företaget Hero.

Utreds för jäv

Några veckor innan förhandlingarna kring avtalet var klara, fick chefen ett jobberbjudande från Hero. Och enbartdagar efter att allt var undertecknat, meddelade chefen att hon lämnar sin post inom kommunen, för ett chefsjobb på Hero istället.

ANNONS

– Jag har pratat med våra jurister om det här, och det rådet dom säger till mig är att 'inled omedelbart en granskning av detta' så att vi kan få alla fakta på bordet, och det kommer att vara både arbetsrättsligt och straffrättsligt, säger Michael Ivarson, direktör vid social resursförvaltning i Göteborgs stad till Uppdrag granskning.

Nu utreds det om chefen, samt andra inom social resursförvaltning har gjort sig skyldiga till jäv.

Chefen själv skriver dock i ett mail till Uppdrag granskning att kopplingen mellan avtalet och hennes nya tjänst inte existerar.

ANNONS