Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ska%CC%88rmavbild+2018-01-19+kl.+16.05.41.png
Med hänsyn av säkerheten för sina anställda har Göteborgs stad nu valt att stänga Hammarkullehallen under kvällar och helger. Bild: Pressbild

Kommunanställd misshandlad – idrottshall stängs

Efter att en anställd vid Hammarkullehallen i förra veckan blev misshandlad har fackförbundet Kommunal utfärdat ett skyddstopp vilket innebär att hallen tillsvidare är stängd under kvällar och helger.
– Vi har sedan en tid tillbaka haft problem med ungdomsgäng som stör verksamheten, säger Maria Westberg, enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg.

Bakgrunden till att hallens öppettider nu begränsas är att en av kommunens medarbetare i förra veckan blev misshandlad vid anläggningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Maria Westberg ska den anställda ha försökt att tillrättavisa ungdomar som stört verksamheten. Det ska då ha uppstått något slags konfrontation.

– Den anställda blev misshandlad och grovt kränkt. Det är en incident som vi ser oerhört allvarligt på, säger Maria Westberg.

Den anställda, som ska vara en erfaren idrottsledare inom Göteborg, är sedan händelsen sjukskriven men ska efter omständigheterna må bra, uppger Westberg. Hon säger också att ingen polisanmälan är gjord men att en sådan kommer att skickas in när man pratat med de personer som blev vittnen till misshandeln.

Flera incidenter senaste tiden

Misshandeln, som inträffade i söndags, är en av tre händelser som Westberg pekar på där anställda blivit utsatta av ungdomar som uppehållit sig i hallen.

– Det handlar om liknande incidenter där ungdomsgäng stör verksamheten och när de anställda har försökt tillrättavisa ungdomarna eller försökt få dem att lämna lokalen har det uppstått en konfliktyta. Det har varit våld, hot om våld eller liknande.

– Det här är personer som gör ett fantastiskt jobb och valt arbeta för att göra någonting bra. Som chef känner man sig bara maktlös när de drabbas av sånt här.

För att förbättra arbetsmiljön för de anställda har fackförbundet Kommunal nu lagt ett så kallat skyddstopp som trädde i kraft klockan 17.00 under fredagen.

Det innebär att man tills vidare håller hallen stängd under kvällar och helger.

Westberg uppger fortsatt att kommunens förhoppning är att kunna ha hallen öppen som vanligt "så snart som möjligt".

Kameror och trygghetslarm

Hammarkullehallen invigdes 2004 och används under dagtid av skolor och hyrs under helger och kvällar ut till föreningslivet.

För att öka tryggheten för de anställda i hallen ska kommunen följa en handlingsplan som beskriver hur arbetsmiljön i hallen kan förbättras på både kort och lång sikt.

Enligt Göteborgs stad handlar det bland annat om åtgärder som dubbelbemanning under kvällar och helger och en tätare kontakt med bland annat föreningslivet och den lokala stadsdelsförvaltningen. Även åtgärder som kameror, personlarm och passeringskort diskuteras.

– Det är något vi tagit fram under en tid och det är ett sätt för oss och aktörer som polis, fältgruppen, skolan och alla andra arbeta tillsammans för trygghetsskapande. Vi får inte ge upp, säger Maria Westberg.

På måndag i nästa vecka uppger idrotts- och föreningsförvaltningen att man ska träffa fackförbundet Kommunal för att fortsätta diskutera hur säkerheten för de anställda kan tryggas.

Mest läst