Katja Palmdahl och Alexandra Zazzi hör till kockarna som lagar soppa utanför Faktumgalan.
Katja Palmdahl och Alexandra Zazzi hör till kockarna som lagar soppa utanför Faktumgalan.

Kockar ordnar soppkök på Götaplatsen

För första gången kommer Faktumgalan att livesändas på storbildskärm på Götaplatsen. Och en samling Göteborgskockar går ihop och startar ett soppkök.

ANNONS
|

Onsdag den 7 mars är det dags för nästa Faktumgala. Priser som Årets integration och Årets avslöjare kommer att delas ut, och Petra Marklund och Ulf Dageby finns bland artisterna.

Men för första gången kommer man inte att behöva köpa biljett för att delta. Man kommer att kunna se alltihop på en LED-skärm på Götaplatsen.

Flyttar till Stadsteatern

– Ända sedan vi började med galan har vi velat att folk ska kunna se den utanför. Vi vill att våra försäljare ska kunna se, men de vill inte alltid så gärna gå in på en teater. Utanför Storan var det inte möjligt, men nu när vi flyttar till Stadsteatern kan vi ha en trailer med skärmen ute på Götaplatsen, säger Anna-Lisa Gustavii, marknadsansvarig på Faktum.

ANNONS

På Götaplatsen kommer det också att finnas möjlighet till förtäring vid ett soppkök. Ett kompisgäng Göteborgskockar runt kocken Mikael Sande kommer att stå för maten.

– Jag har varit på galan i ett par år och tyckt det varit trevligt, men jag har också tyckt att något saknas, säger han. Det var så idén om soppkök kom upp. Så kontaktade jag några kockkompisar och alla svarade "självklart".

Både vegetariskt och kött

Faktumförsäljarna äter gratis, liksom en vän som var och en kan ta med. Övriga får betala 100 kronor för att få smaka på flera olika soppor med bröd.

– Vi kommer att laga vegetariskt som morots- och svampsoppor, liksom annat som fisksoppa och kålsoppa med fläsklägg, säger Mikael Sande.

Han räknar med att laga 120-150 liter soppa och hoppas att 150-300 personer kommer.

Har du funderat över väderprognosen och kylan?

– Är det kallt är det väl gott med lite soppa. Jag hoppas att folk kommer förbi oss innan föreställningen så blir de mätta och goa när de går in, säger Mikael Sande.

Kockarna står får råvarorna med hjälp av sponsorer och hela förtjänsten går till Faktum.

– Vi kommer att använda pengarna till att sänka inköpspriset på tidningen för försäljarna. På det viset kan de öka sin vinstmarginal så länge som intäkterna från soppköket räcker, berättar Anna-Lisa Gustavii och fortsätter:

ANNONS

– Vill man hjälpa en Faktumförsäljare kan man alltså köpa soppa på Götaplatsen, eller köpa tidningen veckan efter då de tjänar mer pengar.

Kockarna som deltar

Mikael Sande

Pelle Danielsson

Björn Tagesson

Katja Palmdahl

Ingemar Lyxell

Mats Nordström

Ulrika Forsell

Urban Nyberg

Alexandra Zazzi

ANNONS